Legenda Pro Musica, trupa timișoreană cu o vechime de aproape jumătate de...

Legenda Pro Musica, trupa timișoreană cu o vechime de aproape jumătate de secol

0
DISTRIBUIȚI

 

Doar câteva nume pot fi trecute în categoria „legende” ale muzicii timișorene, iar Pro Musica este unul dintre ele. Formația a susținut primul concert în data de 15 ianuarie 1973, într-o sală a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, și câteva luni mai târziu a făcut primele înregistrări la Radio Timișoara.

„Îmi aduc aminte cu mare plăcere de primul concert Pro Musica, care a avut loc în sala de festivităţi a Liceului Pedagogic. Numele de Pro Musica mi-a venit în cadrul unei ore de chimie. Iniţial ne-am spus Pro Musica Experimental Super Grup, fiindcă pe atunci erau la modă denumirile astea mai lungi. După ce am citit într-o revistă că supergrupurile sunt alcătuite din muzicieni consacraţi, ne-am schimbat numele în Pro Musica. Înaintea primului concert eu am mai cântat în Marţienii şi Rivoli Grup4. Am cântat şi la reuniunile dansante de sâmbătă, unde prezentam compoziţii de-ale noastre mai ritmate şi piese de Beatles, Rolling Stones, Kinks, Troggs sau Shadows. După primul nostru concert oficial am avut un mare succes, atât în rândul colegilor, cât şi al profesorilor“, îşi aminteşte Ilie Stepan, fondatorul trupei.

La un an după prima apariție, formația a lansat prima operă folk din România, „Creanga de cireş”, un proiect ambițios la care au colaborat o serie de artiști. La festivalul Primăvara Baladelor din martie 1974, trupa a primit premiul pentru cea mai bună formație folk și premiul de popularitate, iar în 1975 trupa a pregătit o a doua operă folk, „Călătorie de Nuntă”. În luna iunie a aceluiași an trupa s-a destrămat, iar trei ani mai târziu Pro Musica a revenit având o orientare spre un rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic. Printre aparițiile notabile ale grupului se numără primul LP de concert din Romania, „Club A”, din 1981, „Formaţii rock nr. 9” şi LP-ul „Rockul baroc”. În finalul lui decembrie 1989 Ilie Stepan compune piesa „Timişoara”, pe versurile lui Marian Odangiu, piesa care este Imnul Revoluţiei Române de la Timişoara. Un an mai târziu, piesa este editată pe single în versiune română şi engleză de casele de discuri „Freack Weber” din Viena şi respectiv „Virgin” din Marea Britanie.

Revenire după două decenii

Pro Musica a devenit, de-alungul anilor, o formaţie care va rămâne mereu înscrisă cu litere mari în istoria culturii rock din România.


La începutul lunii octombrie 2014, în Timişoara a avut loc concertul de comeback Pro Musica, după 21 de ani de pauză. Mult aşteptatul concert de comeback al legendarei formaţii, de la Filarmonica Banatul din Timişoara, a iscat un viu interes în rândul melomanilor. Recitalul desfăşurat sub logo-ul „Pro Musica 41” și cu motto-ul „Vreme trece, vreme vine… Toate-s vechi şi nouă toate”, versurile de început din Glossa lui Mihai Eminescu, a avut parte de un public cât se poate de numeros, care a savurat pe îndelete, numeroasele „bunătăţuri“ muzicale pregătite cu migală de creatorii acestui eveniment. În timpul celor două reprize distincte ale acestui spectacol pe scenă au urcat Ilie Stepan, Dixie Krauser, Grigore Bujor Hariga, Lică Dolga, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Doru Eugen Iosif, Horea Crişovan şi George Găină, alături de invitaţii Radu Rotaru, Dana Borteanu şi Vera Ciocan.

Concerte inedite

Acum trei ani, formația Pro Musica a susținut un concert la Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara, ocazie cu care a lansat dublul DVD „41 – Live in Timişoara”. Motto-ul acestui concert memorabil a fost „Şi între ziduri sunt inimi!”. Anul trecut, la împlinirea a 44 de ani de la susţinerea primului concert din carieră, legendara trupă a lansat DVD-ul „Pro Musica – Live in Prison“ și tot în vara anului trecut a susținut primul concert de club din cariera de 44 de ani de existenţă a formaţiei, la Reflektor Venue.

„Vrem să transmitem un respect pentru cei care au realizat acest loc cultural. Este un club căruia îi urez viaţă lungă şi puterea de a trece peste primii doi – trei ani, când va ajunge să se implementeze în circuitul naţional şi internaţional. Orice întâlnire cu colegii din Pro Musica este un motiv de bucurie. Nu am cântat până acum în club fiindcă nu prea existau. Rock-ul nu înseamnă să ai sau să nu ai motocilcete. Rock-ul este cel mai frumos gen muzical. Este o muzică cu multe încrengături şi mult feeling“, a declarat, cu această ocazie, Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica.

În toamna anului trecut, fondatorul trupei Pro Musica a inițiat evenimentul caritabil „Concert pentru Timişoara“, pentru reabilitarea spitalelor afectate de furtuna din 17 septembrie, unde au cântat The Skywalkers, All Friends Band, Trupa Vest, Sonatic, Within the Nova, Rock Abil, Melting Dice, JazzyBIT, Implant Pentru Refuz, Survolaj, Bega Blues Band, Cargo, Pro Musica şi Phoenix.

În luna ianuarie a acestui an, Pro Musica a susținut un concert  aniversar extraordinar exact în ziua în care s-au marcat 45 de ani de la prima apariţie a trupei, în acelaşi loc în care Ilie Stepan şi colegii săi au apărut în premieră în faţa publicului. Formația pregătește un concert aniversar special la împlinirea a 45 de ani de existență, care va avea loc în cursul anului 2018.

Foto: Constantin Duma, Alin Zelenco

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.