Liderul clanului țigănesc ”Viscol”, șpagă în sediul Poliției Timiș. Cum au ajuns...

Liderul clanului țigănesc ”Viscol”, șpagă în sediul Poliției Timiș. Cum au ajuns oamenii legii slugile mafiei

1
DISTRIBUIȚI

Sediul Poliției era locul unde Boț Iulian, zis ”Viscol”, liderul unuia dintre clanurile țigănești din Lugoj, care ani de zile a provocat lupte de stradă și a intrat în posesia mai multor clădiri de patrimoniu din oraș, prefera să dea șpagă – reiese din rechizitoriul prin care DNA Timișoara i-a trimis în judecată pe foștii șefi ai IPJ Timiș pentru mai multe infracțiuni de corupție. ”Viscol” și alți complici erau cercetați penal într-un dosar de evaziune fiscală, prejudiciul fiind de peste 800.000 euro, în urma importării din UE a mașinilor de lux și apoi revânzării ”la negru”.

Iulian Boț era protejat de fostul inspector șef al Poliției Timiș, comisarul șef Sorin Muntean. Într-o discuție cu polițistul Cosmin Canavea, cel la care a ajuns dosarul de evaziune fiscală și cel care a depus sesizarea DNA că se încearcă ”rezolvarea” cazului, liderul clanului țigănesc s-a lăudat ”Pe Sorin eu l-am pus acolo (…)Întreabă-l! Crezi că lumea m-ar fi ţinut în spate?!…  … Sorin are numărul care numai cu  el vorbesc. Numai noi doi! Altcineva… cu el… nu folosesc la nimeni.Că eu îs prieten cu el de 20 ani, de când era şeful Anchetelor Penale . Deci între mine şi el este o frăţie nu de prima… Şi atunci,  păi ce face!? Mă bagă la …?”. De altfel, după ce i-a fost repartizat dosarul, Canavea a chemat la mai multe discuții, prin intermediul lui Pavel Dumitru, șeful SICE, de către Sorin Muntean, care la momentul respectiv nu mai era șeful Poliției Timiș fiind cercetat penal în libertate sub control judiciar pentru abuz în serviciu de DNA. Muntean era extrem de precaut și conform DNA ” își lua multiple masuri de ascundere a activității infracționale, vorbea de pe telefoanele altor persoane, aflate în cercul său de încredere, sau de pe telefoane fixe din incinta I.P.J Timiș despre care cunoștea faptul că nu pot fi interceptate de către organele judiciare, iar întâlnirile aveau loc într-un birou considerat ca sigur din cadrul aceleiași instituții, respectiv biroul Supravegheri, care îi era pus la dispoziție de către lucrătorul de poliție Nicola Petru”.

După ce ”Viscol” s-a dus până la Târgu Jiu pentru a-l cunoaște pe Canavea și a-i da 500 de euro, liderul clanului țigănesc nu a ezitat să-i dea mită chiar în sediul Poliției Timiș. Asta după ce avocatul Marin Bîlc, care era avocatul lui ”Viscol” și care asigura legătura cu polițiștii pentru închiderea dosarului, a aflat că ofițerul va pleca în concediu. În 23 iulie 2015, în jurul orei 16,30, Iulian Boț a venit la sediul Poliției Timiș pentru a discuta despre dosarul său.


Boț i-a cerut lui Canavea să-l convingă pe procurorul de caz să aprobe o expertiză în dosar, pentru a a se apropia termenul de prescripție, și i-a spus că evidența contabilă a fost refăcută după datele aflate la dosar – „ s-a făcut după tot ca să puşcă”.

”La finalul discuției, Boţ Iulian a scos din buzunare  suma  de bani 1000 euro şi a oferit-o colaboratorului, care a  refuzat primirea mitei, fiind surprins de această abordare, solicitându-i lui  Boţ să stea liniștit. Acesta a insistat,  iar colaboratorul a  refuzat din nou, învederând faptul că  nu dorește să aibă  probleme şi că se află în sediul poliţiei, situaţie în care Boţ a afirmat că va lăsa banii la avocatul Bîlc Marin, întrucât aşa i-a cerut acesta.

Boţ Iulian a fost foarte insistent în oferirea sumei de bani, spunându-i  colaboratorului, în mod repetat,  că a vorbit atât cu Bîlc Marin cât şi cu Muntean Sorin şi ei l-au trimis la el cu bani, ştiind că acesta pleacă în concediu. Pentru a-l convinge să ia banii, Boţ Iulian a afirmat de mai multe ori că el se află într-o situaţie penibilă şi dacă ştia de refuzul colaboratorului nu ar fi venit la sediul poliţiei, afirmând de asemenea că îi va lăsa banii la avocatul Bîlc Marin.  Întrucât colaboratorul a  fost reticent la  propunerea de a lua banii de la avocat  şi arătând că are încredere doar în Muntean Sorin Petru, întrucât acesta i-a fost şef, Boţ Iulian s-a oferit să ducă banii la Muntean Sorin Petru.

Colaboratorul a reluat discuţia purtată la Târgu Jiu, în care Boţ Iulian a afirmat că el a mituit atât pe Muntean Sorin, pe Pavel Dumitru şi pe Bîlc Marin, discuții în care Boț Iulian a promis că la sfârșit îl va aduce la nivelul celor trei.  Colaboratorul a întrebat despre ce nivel este vorba, iar Boţ Iulian a evitat răspunsul, încercând să afle care sunt pretenţiile colaboratorului, însă nu a dat curs solicitării. La un moment dat pe hol s-au  auzit paşi că s-ar apropia cineva de uşa biroului în care se aflau cei doi, motiv pentru care colaboratorul i-a solicitat lui Boţ Iulian să se ascundă.  Ofițerul de poliție a ieşit pe hol şi a avut o discuţie cu şeful de birou căreia nu i-a dat nici un detaliu. Când a revenit în birou, Boţ Iulian a insistat din nou pe lângă colaborator şi i-a oferit din nou suma de 1.000 euro. Inculpatul  Boţ Iulian a insistat să-i dea banii, afirmând că de fapt acesta a fost motivul pentru care a fost trimis de către Muntean Sorin Petru şi Bîlc Marin, adică să-i dea o sumă de bani pentru a avea bani de concediu”, se arată în rechizitoriul DNA.

Ulterior, Canavea i-a povestit lui Sorin Muntean de cele petrecute în sediul Poliției Timiș, iar fostul inspector șef i-a spus calm ”așa este el”. Într-o altă discuție ambientală înregistrată de investigatorul DNA, Pavel Dumitru a povestit că atunci când i-a fost repartizat de Muntean dosarul de evaziune fiscală ”Viscol” era de față în biroul șefului Poliției Timiș și i-a spus că este ”prietenul lui” pe care ”trebuie să-l ajutăm”. Ulterior, când a fost ridicat de DNA, Iulian Boț a recunoscut toate acestea. Ba mai mult a susținut că i-a dat șpagă 1.000 euro lui Muntean și când era în arestul Poliției Timiș pentru că l-a împușcat în picioare pe un rival  în timpul unei răfuieli între clanurile din Lugoj și alți de 10.000 lei de ziua Poliției Române, în martie 2014. Aceste acuzații vor fi cercetate într-un dosar disjuns din cel în care foștii șefi ai Poliției Timiș au fost trimiși în judecată.

 

1 COMENTARIU

  1. Daca si-ar face mila Sorin Munteanu si ar spune public, doar atat, fara o alta pedeapsa , cine sant ceilalti care au ramas nedovediti prin IpJ Timis chiar i-as fi recunoscator, doar sa plece capul si sa nu mai emita judecati de valoare asupra politistilor muncitori si cinstiti de care nu mai au loc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.