Metal timișorean de calibru mondial

Metal timișorean de calibru mondial

0
DISTRIBUIȚI

Despre puține trupe se poate spune acest lucru: Negură Bunget a pus Timișoara pe harta mondială a muzicii „black metal”.

Una dintre formațiile care au reprezentat orașul nostru cu succes în întreaga lume, numeroasele lor concerte susţinute atât în Europa cât şi peste Ocean fiind cât se poate de apreciate de melomanii care gustă genul muzical abordat de ei, a fost Negură Bunget.

„Ceea ce cântăm noi e black metal. E o muzică în care e mai important conceptul decât muzica. Avem influenţe diverse, de la folk la ambient, de la pregressive-ul anilor ’80 la black metal. Contează mai puţin ce gen muzical cântăm. E o abordare personală“, spunea Gabriel Mafa, unul din fondatorii trupei timişorene care a luat naştere în 1995 sub numele de Wiccan Rede şi care un an mai târziu a devenit Negură Bunget.

De-a lungul anilor, formaţia a editat o serie de albume de succes şi a trecut prin mai multe schimbări de componenţă, dar conceptul a rămas acelaşi. „Au fost multe schimbări în trupă şi am trecut printr-o grămadă de experienţe care ne-au schimbat. Ideile de bază au rămas însă neschimbate. Punem accent pe chestii tradiţionale româneşti: istorie, folclor, spiritualitate şi natură. Am descoperit o serie de lucruri noi în acest domeniu, e şi normal“, spunea fostul lider al formației, care a murit în data de 21 martie 2017, la vârsta de 42 de ani.

Alături de concertele susţinute în cadrul unor festivaluri cu renume din întreaga lume, Negură Bunget a efectuat o serie de turnee, în cadrul cărora au avut parte de experienţe deosebite. În anul 2012 formaţia a susţinut nu mai puţin de 40 de concerte în Statele Unite Ale Americii, iar pentru promovarea albumului „Tău”, trupa a pregătit un turneu şi mai amplu. „Cel mai lung turneu de până acum a fost în 2010, când am avut aproximativ 50 de concerte în Europa. Acum trei ani am avut o serie de 40 de concerte în America. Ne plac turneele astea în care mergem cu microbuzul din oraş în oraş. Poţi să mergi unde vrei tu, ne oprim să vizităm locurile care ne plac. Am mai fost în turneu şi cu Nightliner, alături de alte trupe, dar ne place varianta asta mai light“, spunea liderul trupei.

Sute de concerte „afară”

Album „Tău”, a fost lansat de casa de discuri germană Prophecy Productions în data de 27 februarie 2015 în Europa şi în data de 3 martie în restul lumii.


Ca primă parte a unei trilogii muzicale şi vizuale legate de Transilvania, „Tău” e concentrat pe partea naturală, explorând locuri spectaculoase, precum şi legendele, miturile şi tradiţiile acestora, deschizând o fereastră către trecutul unor locuri legendare. Discul a apărut în mai multe formate, inclusiv într-o ediţie limitată într-o cutie de lemn gravată, şi are şi colaboratori inediţi, printre aceştia numărându-se Bean (solistul de la Subcarpaţi), Alexandrina sau Gabriel Almaşi, la Theremin.

„Ne gândeam să scoatem acest prim album din trilogie alături de un DVD şi cu un CD cu reinterpretări şi remixuri din alte zone muzicale. Era prea complicat, dar vrem să facem asta când vom termina trilogia. Ne plac chestiile astea mai oldschool, să facem albume pe care poţi să le pipăi, să le miroşi. Da, e drept, există tendinţa ca totul să fie virtual. Dar cu cât e mai pregnantă mişcarea asta există şi oameni care vor altceva“, spunea Gabriel Mafa.

De-a lungul anilor, formaţia timişoreană a susţinut un număr impresionant de concerte în afara ţării, inclusiv în cadrul unor festivaluri renumite (Wacken Open Air, Summerbreeze, Hellfest, Graspop sau Exit) şi consideră că nu există mari diferenţe între publicul de acolo şi cel de la noi.

„Nu există o diferenţă între publicul din ţara noastră şi cel de afară. Chestia asta că suntem mai cunoscuţi în afară decât în România e relativă. România e o ţară mică, în care dacă ţinem zece concerte pe an e destul. În Europa putem ţine o sută de concerte pe an. E drept, afară mai există reviste de specialitate şi te poţi promova mai uşor. Noi am avut un context potrivit. Prin ’97 când ne-am apucat de cântat afară, nu erau aşa de multe trupe. Şi ne promovam cu casete trimise te miri unde. Trimiteam chestii fizice. Personal, am trimis sute de colete în întreaga lume, doar pentru a ne face cunoscută muzica. Nu există public diferit, ci doar concerte bune şi mai puţin reuşite. Per ansamblu, cred că publicul românesc e mai dezlănţuit faţă de cel străin. Asta depinde evident şi de stilul pe care îl abordezi. Mulţi dintre cei care vin la concertele noastre sunt mai sobri. Uneori, nu ştim dacă oamenii ăia au venit să ne vadă pe noi special, sau s-au nimerit pur şi simplu acolo. Afară, am avut oameni de 60 de ani care au venit cu copii lor de 30 de ani, care erau mari fani Negură Bunget“, spunea Gabriel Mafa.

Timişorenii au avut parte de un 2016 bogat în evenimente, datorat în mare parte triplei aniversări din „familia“ trupei: douăzeci de ani de existenţă Negură Bunget, zece ani de la lansarea albumului „OM” şi lansarea albumului „ZI”, cea de-a doua parte a trilogiei transilvane. Formația s-a desființat anul trecut, odată cu moartea lui Gabriel Mafa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.