Munca la negru a explodat în Timiș. Care sunt diferențele comparativ cu...

Munca la negru a explodat în Timiș. Care sunt diferențele comparativ cu 2017

0
DISTRIBUIȚI

Situație alarmantă în Timiș, în ceea ce privește munca la negru. Comparativ cu anul trecut, în primele luni ale anului 2018 numărul cazurilor constatate de inspectorii ITM arată o explozie a acestui fenomen.

În tot mai multe cazuri, angajatorii riscă, în ciuda amenzilor pe care le pot primi dacă sunt prinși că au muncitori care lucrează fără forme legale. În același timp, angajații, pentru a câștiga mai mulți bani, își pun chiar și viața în pericol. „Este o explozie de muncă nedeclarată, fără forme legale. Dacă în primele trei luni ale anului 2017 am avut 48 de persoane fără contract, în primele trei luni ale acestui an avem deja 151 de persoane, iar în aprilie, deși luna nu s-a încheiat, sunt deja 79 de cazuri”, a declarat Ileana Tomoiagă, inspector-șef al ITM Timiș, invitată la emisiunea PRESSALERT LIVE de aseară.

Față de anul precedent, s-au întețit și controalele din partea ITM Timiș.


„Avem mai multe controale pentru că avem indicatori mai mari pe muncă nedeclarată. Fiecare inspector de muncă are la fel. În zona construcțiilor sunt cei mai mulți angajați la negru. Este o lipsă acerbă și în zona restaurantelor, a barurilor, mai ales acum, când toată lumea are terase deschise sau poate merge pe litoral să muncească”, a explicat Ileana Tomoiagă.

Amenzile au fost și ele, pe măsură. „Cam 80% din banii de amenzi s-au încasat. Având dreptul să conteste în 15 zile, foarte mulți o fac, dar plătesc pentru că în primele 48 de ore e la jumătate, iar apoi primesc banii înapoi dacă câștigă contestația. Nu am avut procese anulate, doar transformate în avertisment. Cam 60% dintre amenzile aplicate le-am și încasat”, a spus Ileana Tomoiagă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.