Murdar cultural!

Murdar cultural!

2
DISTRIBUIȚI

Câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană a fost, fără doar şi poate, cel mai important succes al Timişoarei de după 1989 încoace. Văduvită de fonduri guvernamentale şi de investiţii, rămasă în urmă la capitolul infrastructură, și nu numai, faţă de alte mari oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara şi-a recâştigat renumele de „Frunce” odată cu câştigarea prestigiosului titlu care, în 2021, va aduce în capitala Banatului o mulţime de turişti. Bucuria a ţinut mult, mult prea puţin. Iar Timişoara s-a transformat din Mica Vienă într-un soi de Mica Siria.

Timișoara ultimelor luni e măcinată de o serie de conflicte izbucnite între reputați oameni de cultură și conducerea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.


S-a ajuns la jigniri la dezbaterea pe tema Capitală Culturală găzduită de Primăria Timișoara la începutul acestui an, la atacuri furibunde și amenințări lansate pe Facebook și chiar la un memoriu adresat de mai mulți oameni de cultură Comisiei Europene. E ciudat cum tocmai oamenii de cultură lovesc în asociația care a câștigat titlul fără aportul lor, e ciudat să asculți povești despre toleranță, dialog și multiculturalitate când Timișoara devine un câmp de luptă al orgoliilor și al dorinței de afirmare. Iar partea tristă e că întreaga poveste e abia la început. Numărul asociațiilor cu profil cultural crește pe măsura poftei de bani. Cultura însă pare să o ia iremediabil în jos. La fel şi bunul simţ.

Ce ştiu de fapt timişorenii despre Timişoara Capitala Culturală Europeană? Mai nimic, aș paria eu. Sau, dacă ar fi să fiu realistă și cinică, aş spune că timișorenii știu faptul că prestigiosul titlu e un bun prilej să crească prețul la chirii și apartamente. Așa am ajuns în situația aberantă în care chiria pentru o garsonieră nebranșată la gaz să coste 250 de euro în zonele centrale!

2 COMENTARII

  1. De fapt care mai este situatia acum?Se mai ocupa cineva de renovarea cladirilor invechite si zdrentuite ale orasului?Poate ar fi necesar un reportaj in orasul Sibiu,pentru ca toti locuitorii Timisoarei sa inteleaga ce inseamna cistigarea titlului.Intotdeauna vor exista oameni care vor pune piedici,insa exista si oameni puternici doritori sa faca lucruri bune.Haideti sa-i mobilizam pe acestia si sa-i ignoram pe ceilalti.Cind scrieti un astfel de articol,scrieti si ce ati face dvs daca ati fi in locul lor.Articolul dvs ii serveste pe cei ce pun piedici.Se stie ca reclama negativa este mai rapida decit cea pozitiva.Aratati ce a facut bun conducerea asociatiei si unde mai trebuie sa lucreze.Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.