1.000 de ouă, vopsite de măicuțele de la Mănăstirea Timișeni-Șag în Vinerea...

1.000 de ouă, vopsite de măicuțele de la Mănăstirea Timișeni-Șag în Vinerea Mare FOTO VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-817228118">

Aproximativ o mie de ouă au fost vopsite, astăzi, cu foi de ceapă roșie, de către măicuțele de la Mănăstirea Timișeni-Șag, aflată lângă Timișoara, iar apoi așezate în formă de cruce pentru ca preotul să le sfințească.

Cele o mie de ouă roșii sunt vopsite la Mănăstirea Timișeni-Șag, aflată la aproximativ 15 kilometri de Timișoara, în fiecare an, în Vinerea Mare. Această tradiție se păstrează de cel puțin 70 de ani, ouăle vopsite de măicuțe printr-o metodă naturală sunt împărțite apoi credincioșilor care participă la masa de Paște, precum și oamenilor săraci care vin la mănăstire de sărbători.

După ce au fost spălate bine, ouăle au fost fierte pe sobă, în oale pline cu foi de ceapă roşie. Ouăle se scot pe o suprafaţă uscată, iar când se răcesc un pic, sunt “lustruite” cu o cârpă îmbibată în ulei.

“Tradiția ouălor roșii la Mănăstirea Timișeni este de mulți ani, vopsim o mie de ouă roșii în Vinerea Mare, care sunt puse la masă în toate cele trei zile de Paște, mai dăm și la săraci. Simbolistica ouălor roșii este din urmă cu 2.000 de ani, de la răstignirea mântuitorului nostru Iisus Hristos, când Maica Sfântă a pus un coș de ouă când a fost împuns în coastă și a curs sânge și apă, iar ouăle au fost înroșite. De atunci și până acum se înroșesc ouăle roșii. O altă tradiție mai spune că Maria Magdalena a înroșit un coș de ouă și le-a dus în cinstea lui Pilat să-i dea trupul de pe cruce al lui Iisus Hristos cel răstignit. Pilat, uimit de așa minune, i-a dat trupul de pe cruce al lui Iisus din Nazaret ca
să-l îngroape. De atunci, a rămas această tradiție a ouălor roșii”, ne-a declarat maica Casiana Şimon, stareţa Mănăstirii Timişeni-Şag.

Cofrajele cu ouă roşii sunt scoase pe iarba verde din curtea mănăstirii, fiind puse în formă de cruce, iar icoana cu patimile lui Iisus Hristos este aşezată alături, pentru ca preotul să le sfinţească.

La slujba de Înviere de la Mănăstirea Timişeni-Şag sunt aşteptaţi să participe mii de credincioşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.