Păduri străvechi din Banat, în pericol. Cum s-au mobilizat sătenii împotriva unei...

Păduri străvechi din Banat, în pericol. Cum s-au mobilizat sătenii împotriva unei decizii a Romsilva

1
DISTRIBUIȚI

Locuitorii dintr-un cătun din județul Caraș-Severin sunt revoltați de decizia luată de Romsilva de a tăia aproape o mie de fagi din pădurile din jurul satului. O petiție online a fost lansată, fiind semnată de mii de oameni.

„Să salvăm pădurile din Prisăcina – Parcul Național Domogled – Valea Cernei”, acesta este numele petiției online lansată la sfârșitul lunii martie și care a fost semnată, în doar șase zile, de aproape 5.500 de persoane. Semnatarii petiției sunt nemulțumiți de faptul că Romsilva intenționează să taie, în această primăvară, 839 de fagi din pădurile din jurul satului Prisăcina. Acesta este unul dintre cele mai izolate cătune din România, la care se poate ajunge dacă se urcă o scară din lemn, prinsă de un perete vertical din calcar.

„Romsilva va începe, de cum se topește zăpada, să taie pădurile din jurul satului. O zonă neatinsă de sute de ani, unde încă se mai găsesc mori de apă, oameni primitori și peisaje unice în România. Oameni de bine, care înțeleg importanța conservării naturii, mai ales într-un parc național, încearcă să oprească tăierea arborilor seculari”, explică administratorii paginii de Facebook „Banatul Montan – Ghidul tău turistic”.

Prin petiția lansată online, inițiatorii solicită Gărzii Forestiere Timișoara respingerea cererii de emitere a avizului necesar în vederea exploatării forestiere a două parcele din jurul satului Prisăcina, „având în vedere impactul devastator și ireversibil pe care aceste lucrări silvotehnice îl vor avea asupra peisajului natural, cât și asupra comunității locale”. De asemenea, inițiatorii petiției cer Administrației Parcului Național Domogled – Valea Cernei includerea acestor păduri în catalogul național al pădurilor virgine.

„Aceste păduri nu au fost exploatate comercial niciodată până acum, locuitorii din aceste cătune trăind de sute de ani în armonie cu natura și fără a o afecta. De altfel, toţi locuitorii din cătunul Prisăcina au semnat un protest faţă de aceste exploatări, exprimându-şi astfel indignarea şi nemulţumirea faţă de aceste intervenţii silvice”, scrie în petiția online.

Turismul, afectat de tăierile de copaci

Cele două parcele de pe care Romsilva vrea să taie copaci au o suprafață totală de aproximativ 110 hectare pădure de fag.


În toamna anului trecut, Ocolul Silvic Băile Herculane ar fi marcat, pentru a fi tăiați, 839 de fagi, cu un volum total de 2.392 mc lemn. Potrivit legislației, tăierile pot începe doar în baza avizului Gărzii Forestiere Timișoara.

„În prezent, ONG-urile fac eforturi ȋn vederea identificării fondurilor, precum şi a specialiştilor acreditaţi pentru a ȋntocmi studiile necesare includerii pădurilor din jurul cătunului Prisăcina ȋn Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România, ceea ce ar duce la cuprinderea lor ȋn zona de non intervenţie a Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei. Acest proces este unul de durată ȋnsă, iar până la finalizarea sa, dacă se vor demara exploatări silvice, efectul va fi unul ireversibil, nemaifiind posibilă includerea lor în acest catalog”, mai scrie în petiția online.

Potrivit inițiatorilor petiției, aceste păduri din județul Caraș-Severin trebuie păstrate în starea în care se află pentru valoarea lor. De asemenea, fagii seculari din jurul cătunului Prisăcina fac parte dintr-un peisaj „de mare valoare culturală și naturală, în care comunitatea locală ne oferă de sute de ani un exemplu de mod de viață în comuniune cu natura și de păstrare a arhitecturii și tradițiilor românești din zona Banatului Montan, ce asigură o valoare de excepție pentru parcul național, atrăgând anual numeroşi turişti”.

Totodată, inițiatorii petiției online se plâng de faptul că turismul, care aduce beneficii comunităților tradiționale locale, va fi „serios” afectat de exploatările forestiere pentru această zonă aflată în inima parcului național între două păduri extinse, care au fost incluse deja în patrimoniul UNESCO (Coronini-Bedina şi Iauna-Craiovei).

Cătunele de pe Valea Cernei reprezintă ultimele comunități locale tradiționale având un caracter unic pentru Parcul Național Domogled – Valea Cernei și regiunea Banat, iar tăierea pădurii este “un act deliberat de vulnerabilizare şi compromitere a acestora”, scrie în petiția online.

În fiecare an, în pădurile din jurul cătunului Prisăcina se desfășoară și un maraton de alergare montană, ajuns în 2017 la ediția cu numărul șapte, la care participă sute de oameni. Douăsprezece comunități sunt incluse în interiorul Parcului Național Domogled – Valea Cernei. Cea mai numeroasă ca număr de familii este Prisăcina (22 familii).

1 COMENTARIU

  1. Daca Dumnezeu exista (desi nu prea sunt sigur) eu cred ca doarme…ca altfel nu imi explic de ce nu face El dreptate daca in tara legea nu poate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.