Polițiști de frontieră, membri ai unei rețele internaționale de trafic de migranți....

Polițiști de frontieră, membri ai unei rețele internaționale de trafic de migranți. Numărul impresionant de oameni descoperiți într-un singur TIR VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

O operațiune de amploare a DIICOT, sprijinită de autoritățile din Slovenia și Austria, care a început ieri cu 18 percheziții în Timiș, Arad, Bihor și Maramureș, a dus la destructurarea unei rețele de trafic de migranți. Aceasta acționa la vama Nădlac și avea sprijinul unor polițiști de frontieră care ”închideau ochii” atunci când grupuri de migranți treceau granița în spațiul Schengen.

Anchetatorii au stabilit că liderii grupului erau Ahmad Khan Saeed, cetățean pakistanez, și Istrate Timiș. Ei au coordonat alte 15 persoane care au acționat, în martie-aprilie, anul trecut, pentru transportul migranților pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia, potrivit unui comunicat DIICOT.

În plus, procurorii au descoperit că din rețea făceau parte și polițiști ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac ”care în baza unei înţelegeri anterioare cu liderii grupului infracţional organizat permit trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria a autovehiculelor/tir-urilor (în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen). În cauză există suspiciuni cu privire la faptul că liderii grupului infracţional organizat au promis şi dat sume de bani lucrătorilor de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, în scopul de a nu fi controlate mijloacele de transport (controlate de către liderii grupului infracţional organizat şi în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen) ce se prezintă în punctul de frontieră astfel încât să fie permisă trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria”, se arată în comunicatul DIICOT.

Membrii rețelei au îndrumat, transportat și adăpostit mai mulți migranți, în perioada februarie – aprilie 2017, de la care luau bani pentru a-i trece granița în spațiul Schengen.


În comunicatul procurorilor DIICOT se face referire la un caz în care membrii acestei grupări au încercat să treacă fraudulos granița nu mai puțin de 111 persoane. ”În data de 21.04.2017, la punctul de frontieră Nădlac II, s-a prezentat conducătorul auto al unui ansamblu auto format din cap tractor şi remorcă care a prezentat documente de transport în vederea trecerii frontierei de stat a României pe ruta Ungaria – Austria. Cu ocazia controlului efectuat în interiorul tir-ului de către poliţia de frontieră, s-a identificat că marfa indicată în documentele de transport era inexistentă, însă în interiorul tir-ului se aflau un număr de 111 cetăţeni străini, adulţi şi minori (diverse naţionalităţi printre care irakieni, sirieni, afgani, indeni şi pakistanezi – în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil)”, se mai precizează în comunicatul DIICOT. După acest incident, au fost depistate, la distanțe scurte de timp, alte grupuri de migranți care încercau să ajungă în Ungaria. Grupuri de migranți care au plecat din România, cu ajutorul acestei rețele au fost depistate pe teritoriul Austriei.

Înainte de descinderile de ieri din vestul țării, au avut loc și cinci percheziții în Austria, în urma cărora a fost depistat unul din liderii rețelei, pakistanezul Ahmad Khan Saeed. Acesta este acum arestat.

Procurorii DIICOT  au stabilit că au fost săvârșite ”14 infracțiuni de trafic de migranți și respectiv 6 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de trafic de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, precum și de către membrii care au sprijinit acest grup infracțional organizat”.

În urma operațiunii, anchetatorii structurii centrale a DIICOT  au reținut, pentru 24 de ore, nouă persoane, printre care și liderul din România al rețelei, Timiș Istrate, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți. Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Față de o persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar.

DIICOT a făcut parte dintr-o echipă comună de anchetă între  autorităţile judiciare din Romania, Austria şi Slovenia, iar activitățile au fost coordonate de la un centru de comandă al Eurojust. Echipa a fost sprijinită de DGA, Direcția Operațiuni Speciale, precum și de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.