Povestea lui Florin Cvașa, percuționistul care a făcut istorie cu Neurotica și...

Povestea lui Florin Cvașa, percuționistul care a făcut istorie cu Neurotica și BIO. ”Despărţirea de Feli a fost unul dintre cele mai triste şi penibile momente”

2
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Numele lui Florin Cvaşa „Flocea“ este cât se poate de cunoscut printre muzicienii care activează în partea de vest a ţării. Este firesc, având în vedere faptul că artistul care în cursul acestui an împlineşte frumoasa vârstă de 50 de ani a activat prin mai multe formule, printre care se numără Cardinal, Rezident Ex, ABRA Special, Neurotica sau BIO. Flocea şi-a căpătat porecla încă de la vârsta de 12 -13 ani, când activa la prima sa formaţie, Cardinal, şi cineva la sală i-a „aplicat“ ştampila cu care este cunoscut în marea majoritate a mediilor artistice din întreaga ţară.

„M-am apucat de muzică pe la vreo cinci, șase ani, băteam oalele lui maică-mea și luam bătaie că mai rupeam din linguri. Până în clasa a opta am primit o chitară mă prosteam cu ea, am întors-o pe genunchi și dădeam cu palmele în ea. La un moment dat mergeam ca ghibiț la formația Cardinal. Ei cântau Beatles și eu eram pe lângă ei. La un moment dat, tobarul lor nu a venit o săptămână la sală. Am făcut un ritm, l-am inventat pe loc și le-a plăcut. După o lună și ceva mi s-a propus să intru în trupă. Mai apoi s-au făcut schimbări, au evoluat, a fost mișto. Am mai funcționat până ce au plecat cei doi chitariști în Germania“, își amintește Florin Cvașa.

După ce i-a cunoscut pe Horea Crişovan şi Cristi Georgevici (Grogo), în 1993 s-a născut una din cele mai cunoscute formaţii rock ale anilor 90, Neurotica, trupa care a reuşit să impresioneze cu câteva piese memorabile. Printre momentele de glorie ale formaţiei timişorene cunoscută printre altele şi graţie videoclipului Country of Nobody realizat de Florin Iepan s-a numărat şi recitalul susţinut la un festival din Austria alături de trupe internaţionale cunoscute ale momentului, unde Florin a fost extrem de emoţionat. Din păcate, concertul respectiv a constituit şi un moment care a dus la ruperea ulterioară a formaţiei.

„I-am descoperit pe domnul Horia Crișovan și Cristi Georgeovici, care cântau la Logaritm atunci. Ei cântau ceva macaroane tocate, adică trash metal. Eu nu știu note, dar mă chinuiam să le fredonez piesele Cardinal. Miță Breazu ne-a insuflat genul pe care a mers Neurotica. Horia e un tip talentat și ne-am mulat pe genul ăla. Am cântat la un mare festival din Austria, unde au fost prezenţe şi trupe pe care le văzusem în acea vreme pe MTV. Nu-mi venea să cred că eram acolo şi mai ales faptul că publicul ne-a cerut la bis. E o senzaţie care nu se poate uita. E drept, am cântat în 1993 în deschidere la Scorpions, dar în Austria a fost ceva inimaginabil. Nu exagerez, dar am făcut pe mine de emoţie… Noi ştiam de la plecare că ne revin 100 de mărci de căciulă şi am aflat ulterior că ar fi trebuit să primim 500. Miţă Breazu a luat banii şi mai apoi s-a bâlbâit cum că el de fapt vroia să cumpere un microbuz pentru trupă. N-am mai avut încredere. Ne-am mai chinuit mai apoi un an de zile, dar eram ca Sherlock Holmes… oare acuma ne fură sau nu…“, povestește Florin.

Următorul capitol muzical din CV-ul lui Florin Cvaşa a fost formaţia BIO, care a avut un concert de comeback pe scena festivalului Revolution din 2016.

„Am fost nevoiți s-o lăsăm moartă poate și datorită faptului că eu eram singurul din trupă care pe vremea aia munceam. Am fost la Alcatel timp de 12 ani și repetam doar în weekend, indiferent dacă eram la Sofia sau în Constanța. Veneam la fiecare sfârșit de săptămână acasă și atunci trebuia să mă împart între familie și repetiții. Eram foarte frustrat. Ne dorim foarte mult să ne găsim timp pentru BIO, căci acolo sunt piesele noastre adevărate. La Revolution am fost chemați, a fost un heirup. Doi din membrii BIO cântă la Implant și ei încep să se miște. Ne mișcăm mai greu. În viitor sper că o să ne găsim timp pentru BIO. Acolo sunt piesele noastre, nu e Valery sau Rihanna“, spune tobarul timişorean.

Etapa Feli

Un alt moment de cotitură în evoluţia profesională a lui Florin a fost acela când alături de Horea şi de Feli s-au apucat de concerte de cover-uri, chestiile acelea care sunt atât de blamate de unii melomani dar totodată straşnic de apreciate de o bună parte a publicului.

„Ne-am lăsat de rock după care am dat de Feli printr-o întâmplare. La capitolul cover-uri am fost trendseteri, am venit cu chestia acustică în trei şi umpleam cluburile. A prins foarte bine, în primii patru ani de activitate mă rugam să am un weekend liber. Aveam mâinile praf din cauza cahon-ului. Și am decis să nu mai muncesc, am văzut că se poate trăi din asta. 90 la sută din piesele de la radio sunt la fel, cu miăunele și păcănele, cum îmi place să zic. Noi am avut satisfacția cu glumița aia numită Constantine. Am avut un semi orgasm, ca să zic așa. A fost odată când lui Feli i s-a propus să cânte piese de folclor. Ne-am dus la București, eu cu Horia, ne-am pus în bucătăria lui Feli și am zis hai să facem folclor cu Rammstein.


Eram la Radio Zu live în direct, trebuia să cântăm piesa. Ei habar nu aveau cum o să fie. Au făcut o față… dar rezultatul se știe. Mai apoi am făcut și Șaraiman și a prins“, spune Flocea.

Un moment mai puțin plăcut din activitatea muzicală a lui Florin Cvașa a fost acela în care în plină glorie, echipa s-a „spart“.

„Despărţirea de Feli a fost unul dintre cele mai triste şi penibile momente din viaţa mea de artist. Eram pe val. Ni s-a cerut să ne mutăm la Bucureşti şi nu am vrut. Dar felul în care s-a rupt colaborarea… a fost diabolic. I s-a făcut o trupă pe ascuns, dar am continuat să ne onorăm evenimentele. La ultimul concert susţinut împreună a fost… lovitura. Sub centură. Feli ne-a spus că trebuie să ne vedem la o cafea dacă tot ne despărţim. A trecut un an şi ceva şi nu ne-am mai vorbit. Nu ne-a mai căutat, este un caz tipic de om care s-a văzut cu sacii în căruţă. Dacă nu te cerți, consideri că suntem niște cadavre peste care a trecut. Sper să vină să stea de vorbă la o cafea. Ne-a spus că nu e pregătită emoţional să vorbească cu noi. Las că ne vedem altă dată. Sper să nu mi se mai întâmple aşa ceva și n-o doresc la nimeni“, spune Florin Cvaşa.

Vizavi de eterna discuție între muzicienii care consideră cover-urile un rău necesar și cei care blamează acest „fenomen“, părerile sunt cât se poate de împărțite.

„De-a lungul timpului au fost chestii care m-au mai deranjat vizavi de cover-uri. Depinde de cum se pune problema, și eu sunt împotriva cover-urilor. Doar că… atunci când cineva e în chiloții mei și e și instrumentist și vrea să trăiască din talentul ăla, s-ar putea să-i placă. Cunosc din trupe de rock foarte consacrate care mi-au zis că vin să cânte cu mine că la cover-uri se fac bani. Noi încercăm să punem sare și piper la fiecare piesă. Încercăm să ne facem viața mai frumoasă cântând cover-uri. Am investit mult într-o sală cu instrumente de top și vrem să facem înregistrări. Sunt formaţii care nu visează altceva decât cover-uri şi e păcat pentru că sunt instrumentişti cu potenţial, care s-ar descurca bine şi cu piese proprii. Din păcate, în muzică se trăieşte din cover-uri. Dar ai timp să încerci să faci şi ce îţi doreşti”.

În noua formulă a trupei TM Groove, alături de Florin şi Horea se află Alexandra Maria Hojda. Una din problemele cu care se confruntă artiştii din întreaga ţară este ego-ul. Orgoliile exacerbate ale unora fac ca în acest domeniu să se întâmple adevărate „filme cu proşti“.

„Asta cu orgoliile e o chestie balcanică. Mentalitatea asta a fost prezentă demult. Încă de pe vremea Cardinal când cântam la Timrock şi aveam probleme cu sunetul. Ni se spunea să mai creştem pentru a avea waţi pe scenă. Cu Neurotica am cântat la un festival în Bucureşti la Sala Palatului unde erau multe trupe şi partea de spate a scenei era asigurată de cei de la Direcţia 5. Mi s-a cerut o sută de mărci să cânt pe tobe, deși erau tobele festivalului, la fel şi chitaristului. Pe noi ne-a apucat plânsul prin culise atunci şi am zis că anunţăm că nu ne permitem să cântăm. Până la urmă am cântat, dar pitici din ăştia existau ş-atunci, ş-acum. Mentalitatea din zonă face să se întâmple aşa zisele filme cu proşti, cum le zic eu. E loc sub soare pentru fiecare şi ar trebui să-ţi confirmi valoarea cu cântarea ta, nu cu alte chestii“, spune Florin Cvaşa.

Foto: Virgil Simonescu

Cum arată viitorul

La începutul acestui an, Flocea a organizat un inedit Revelion al muzicienilor timișoreni, iar la capitolul planuri de viitor ne putem aștepta la câteva surprize din partea TM Groove.

„Din păcate, la ora asta, ori prinzi trenul de București cu artiști cu microfon de plastic și mergi să-i acompaniezi, ori cânți cover-uri , ori ai o trupă și prin nu știu ce modalitate ai mare succes. Cred că pe viitor vor fi mult mai multe trupe din afara Bucureștiului, din cauza faptului că nu mai ai nevoie așa mult de media sau TV din București. Apar tot felul de canale și rețele de socializare. Și noi avem planuri cu TM Groove, vrem să facem o chestie frumoasă, să invităm oameni să cânte cu noi live în studio. Mi se pare că mai demult publicul era mult mai interesat să vadă trupe. Dar, nu exista așa o concurență. Cei care au prins bine pe vremea lui Ceașcă, au avut alte vremuri. Acum dacă s-ar naște, nu ar putea să facă mare lucru. Ăsta e adevărul. Dacă nu ne-am fi rupt cu Neurotica, cred că eram în zona Zdob și Zdub. De altfel, ei erau fanii No1 la Neurotica. Când am pus la cale Revelionul artiștilor, aveam în ceafă niște pitici care spuneau că cei de pe scenă sunt birtași și coveriști. Da, așa a fost. Mi-ar place să se întâmple asta în viitor, dar nu cu trupe de cover-uri. Ar fi fain să se facă micuțe festivaluri de jam session, să se întâmple mai des“, spune Flocea.

2 COMENTARII

  1. In primul rand, e thrash metal. In al doilea rand, Alex Skolnick canta ceea ce Cvasa numeste „macaroane tocate”, de exemplu. Cvasa nu a creat nicio secunda de muzica originala in viata lui, nici in Neurotica, nici in Bio, dar crede ca are umor cand vorbeste de lucruri pe care nu le intelege. Ma bucur ca e exact unde ii este locul din punct de vedere muzical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.