Povestea unui vis împlinit. La 16 ani, timișoreanul Andrei Toader este regele...

Povestea unui vis împlinit. La 16 ani, timișoreanul Andrei Toader este regele dansului sportiv în Marea Britanie

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Andrei Toader are 16 ani, o poveste de viață fascinantă, dar și o voință de fier. Este dovada vie că dacă îți urmezi visul, cu multă muncă poți ajunge acolo unde îți dorești.

În anul 2015 a decis să înceapă o viață nouă, departe de casă: s-a mutat la Manchester, în Marea Britanie, cu scopul de a deveni un mare campion, apreciat în întreaga lume, în dans sportiv, cea mai mare pasiune a sa. Iar performanțele nu au întârziat să apară, după ce a luat lecții de la unii dintre cei mai buni antrenori. În acest moment, Andrei Toader este multiplu campion mondial și multiplu campion al Marii Britanii la dans sportiv, iar numărul de cupe, medalii sau diplome obținute la competițiile la care a participat nici nu-l mai știe.

Tânărul și-a descoperit pasiunea pentru dans sportiv din greșeală, pe când avea doar șase ani. I-a plăcut sportul încă din primii ani de viață, astfel că a făcut baschet, handbal sau tenis, iar în anul 2008 a învățat primii pași de dans, la o școală din Timișoara.

„Pur și simplu întâmplător a ajuns la acea școală de dans. O prietenă ne-a întrebat dacă vrem să-l dăm la dans, pentru că fiica ei avea nevoie de un partener. Am zis să vedem cum e și cu dansul. Lui Andrei i-a plăcut foarte mult, a avut niște rezultate bune”, ne-a povestit Ovidiu Toader, tatăl lui Andrei.

La început, Andrei era amator, astfel că mergea doar la antrenamente obișnuite, de două ori pe săptămână. Schimbarea s-a produs în momentul în care părinților lui Andrei li s-a propus de către antrenori să facă și ore particulare, în plus, și să îl trimită pe băiat la concursuri de dans sportiv, după ce au observat cât de talentat este. „Am fost de acord și am început să-l trimitem la concursuri, la ore private, astfel că a ajuns să fie din ce în ce mai bun, a evoluat destul de mult”, a detaliat Ovidiu Toader.

După câțiva ani, Andrei a fost nevoit să schimbe partenera, pentru că nu se mai potriveau, astfel că s-a mutat la o altă școală de dans din Timișoara. Iar cu noua parteneră se potrivea perfect la vremea respectivă. Până în anul 2015, Andrei Toader a făcut parte și din lotul național de dans sportiv al României, fiind finalist al campionatelor naționale din țara noastră.

O viață nouă

Însă viața lui Andrei s-a schimbat radical acum trei ani, când tatăl băiatului a primit o cerere de prietenie pe Facebook de la o femeie din Marea Britanie. Era mama Miei, actuala parteneră de dans a lui Andrei, care căuta pe cineva care să se potrivească cu fiica ei.

„Am văzut pe pagina ei de Facebook că anunța că este în căutarea de partener de dans pentru fiica ei, care este cu un an mai mică decât Andrei. I-am dat un mesaj în care am întrebat dacă ia în considerare și băieți din România, ea căuta din toată lumea, și mi-a răspuns că «dacă vorbim de fiul tău, cu siguranță». S-a uitat pe Internet la prestațiile lui, îi cunoștea rezultatele”, ne-a explicat Ovidiu Toader.

Au urmat două zile în care cei doi și-au scris sute de mesaje, iar în final, Ovidiu Toader a fost de acord să meargă cu Andrei în Marea Britanie, care era foarte entuziasmat, pentru a vedea dacă stilul lui de dans se potrivește cu cel al Miei. „În dansul sportiv, oricât de bun ai fi, ești jumătate din total. Dacă partenera nu este la același nivel cu tine, se depunctează perechea, pentru că nu este echilibrată. Noi ne-am potrivit din prima, eram perfecți împreună, și ca greutate, și ca înălțime. Încă de la primul dans, mișcările erau foarte bune, adică dansam cam același stil”, își amintește Andrei primul dans alături de Mia, în aprilie 2015.

Au urmat mai multe probe susținute de cei doi mici dansatori în fața unor antrenori din Marea Britanie, care spuneau că sunt extraordinari împreună. După o săptămână în care Ovidiu Toader și Andrei au locuit în Manchester, în casa mamei Miei, cei doi s-au întors în România, cu gândul de a analiza la modul cel mai serios posibilitatea ca băiatul să se mute singur în Marea Britanie, pentru a avea șansa la posibilități uriașe de dezvoltare.

„Decizia a fost grea. Tot îmi veneau gânduri: ba să facem, ba să nu facem mișcarea, am stat de vorbă cu mulți oameni înainte. În final, am luat decizia împreună că este mai bine să se mute în Marea Britanie, să locuiască în casa mamei Miei, în Manchester”, povestește Ovidiu Toader.

Campioni mondiali la dans sportiv

Astfel, în data de 6 iunie 2015, Andrei a plecat din țară, la finalul clasei a VI-a, pe când avea doar 13 ani. După doar câteva săptămâni de antrenamente alături de Mia, rezultatele obținute de cei doi au fost neașteptat de bune la competițiile naționale și internaționale de dans sportiv la care au participat.

„La sfârșitul lunii iulie, după două luni de antrenament împreună, am avut prima competiție, Campionatul Național de Dans Sportiv din Marea Britanie, și am ieșit campioni naționali pe toate cele zece dansuri, la categoria sub 14 ani.


Mulți englezi nu se așteptau ca noi să obținem un astfel de rezultat. După șase luni, în decembrie 2015, la Disneyland Paris, la Campionatul Mondial de Dans Sportiv, am ieșit campioni mondiali la categoria sub 14 ani, la dansurile standard, și pe locul doi la cele latino. Apoi am mers la competiția din Blackpool, din martie 2016, și am câștigat din nou la categoria sub 14 ani”, a explicat Andrei Toader.

Foto> Andrei Toader/Facebook

Din 2015, Andrei și Mia obțin premii la toate competițiile la care participă. Doar anul trecut, cei doi au dansat în aproape 40 de concursuri. „Podul casei din Manchesterîn care locuiesc este plin de cupe, medalii, diplome, sunt peste 100 câștigate, nici nu le știu numărul exact”, spune, zâmbind, Andrei. De altfel, Ovidiu Toader îl laudă și spune că băiatul a reușit să câștige de trei ori consecutiv o cupă la o competiție organizată în orașul Blackpool, unde se află unul dintre cele mai mari centre de dans sportiv din lume.

„Andrei deține niște premiere în dans sportiv, în sensul că este primul român junior care a câștigat asemenea competiții în Federația Engleză, el fiind încă cetățean român, dar concurează în Marea Britanie. De asemenea, este singurul român care a făcut parte din echipa națională a Marii Britanii de dans sportiv timp de trei ani la rând, alături de Mia, partenera lui de dans”, a detaliat Ovidiu Toader.

Timp liber puțin

Andrei ne povestește că dansul sportiv este foarte complex, pentru că trebuie să știi zece stiluri de dans, preferatele lui fiind rumba și tango. Chiar dacă pasiunea pentru dansul sportiv este mare, fără sprijinul unor antrenori buni, nu ai cum să obții performanță. Acesta este motivul pentru care, în fiecare lună, părinții lui Andrei cheltuiesc sume uriașe de bani pentru ca băiatul să ia ore particulare de la importanți antrenori de dans sportiv din Marea Britanie. Andrei și Mia au noroc că măcar costumele pe care le îmbracă în timpul competițiilor, care costă câteva mii de euro, le sunt oferite de sponsori. Pentru că cei doi sunt la categoria junior, nici premiile în bani nu sunt consistente la concursuri, cel mult 20 de lire, urmând să fie recompensați cu premii financiare de mii de euro dacă vor trece la categoria profesioniștilor, după 18 ani, și se vor clasa pe primele locuri la concursuri.

„Acest sport este unul în care te antrenezi cu multă lume ca să ajungi sus. Dacă faci cursuri cu un singur antrenor, nu ai cum să reușești. Profesioniștii fac antrenamente cam cu toți antrenorii buni. Este o investiție de timp și de energie foarte mare”, a explicat Ovidiu Toader.

Foto: Andrei Toader/Facebook

Andrei spune că se antrenează 20 de ore pe săptămână, în mai multe orașe din Marea Britanie, astfel că are cel mult o jumătate de oră pe zi timp liber. „Avem cursuri de dimineață, eu și Mia suntem înscriși la aceeași școală, venim acasă, mâncăm, ne facem temele și plecăm la antrenamente. Am cel mult o jumătate de oră pe zi timp liber și atunci, în general, mă joc online cu fratele meu, care este la Timișoara. În unele zile chiar nu mă ating deloc de calculator. Pot să spun că m-am adaptat ușor în Marea Britanie. Acum, la mine, limba română este mai slabă decât engleza. Mie mi-a părut destul de ușor să plec din țară, să mă mut în Manchester, pentru că am vrut să dansez, plus că nu prea am timp să mă gândesc, să-mi fie dor de cei de acasă”, povestește Andrei Toader.

Adolescentul din Timișoara spune că și-a planificat și viitorul. Astfel, și-a propus să obțină cele mai importante premii atunci când va ajunge în categoria profesioniștilor, iar la final de carieră, în jurul vârstei de 40 de ani, să devină antrenor de dans sportiv și să-și deschidă propria școală.

„Mi-am propus să dau la facultate la Business, în ideea că m-ar putea ajuta să-mi deschid școala mea de dans. Atât timp cât o să dansez, vreau să rămân în Anglia, pentru că acolo antrenorii sunt foarte buni, cam cei mai buni din lume, sunt mulți sponsori acolo, altele sunt oportunitățile față de România”, a precizat Andrei Toader.

Andrei și Mia, multipli campioni mondiali la dans sportiv, au fost invitați, în luna septembrie a acestui an, să participe ca invitați speciali la o competiție internațională de dans sportiv care va avea loc în SUA, cu scopul de a crește cota concursului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.