Recital de muzică românească la Timișoara, cu Diana Jipa și Ștefan Doniga

Recital de muzică românească la Timișoara, cu Diana Jipa și Ștefan Doniga

0
DISTRIBUIȚI

În data de 11 aprilie, ora 19.00, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susțne un recital de muzică românească în Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. În program vor fi incluse lucrări compuse de George Enescu, Dinu Lipatti și Bela Bartok.

Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, artista debutând ca solistă la vârsta de numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov. Din anul 2007 a devenit o prezenţă constantă pentru toate scenele de concert din România, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Muzicii Româneşti – ediția a XVI-a, Iaşi, alături de Filarmonica “Moldova” din Iaşi în anul 2012 şi Festivalul Internațional “George Enescu” – ediția a XVIII-a, de asemenea alături de orchestra Filarmonicii ieşene.

A absolvit cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M.


Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast.
În prezent, Diana Jipa este profesor de vioară la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava” din Bucureşti şi doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu. La aceeaşi instituţie a obţinut diplomele de licenţă şi de master – cu tema „Cele 6 sonate pentru vioară solo de Eugène Ysaӱe” – la clasa de vioară a reputatului violonist şi profesor Florin Croitoru.

Pianistul Ştefan Doniga este unul dintre cei mai activi şi mai apreciați muzicieni ai generației sale, susținând concerte şi recitaluri pe cele mai importante scene muzicale din România precum şi în peste 20 de țări din Europa şi Asia şi participând în cadrul unor producţii muzicale dintre cele mai diverse, de la spectacole de balet şi teatru-dans până la show-uri de muzică electronică.

Tânărul artist este autorul a numeroase înregistrări în premieră, fiind singurul pianist român care a imprimat integrala mazurcilor de A. Skriabin, a realizat prima înregistrare mondială a concertelor nr. 2 şi 3 de S. Bortkiewicz în compania orchestrei Filarmonicii „Janacek” din Ostrava, Cehia – imprimări cuprinse pe un Compact Disc lansat pe 16 martie 2018 la casa olandeză de discuri Brilliant Classics – şi a interpretat integral şi imprimat in premieră Suita a II-a pentru pian de Remus Georgescu.
Ştefan Doniga este autorul mai multor scenarii de spectacole de teatru-dans, al unui volum de versuri şi al unei piese de teatru, deține o distincție pentru muzică de teatru, a realizat şi prezentat emisiuni de radio şi televiziune, a făcut regie tehnică pentru specacole de operă, a tradus şi publicat cărți din domeniul artistic şi conduce o agenție de impresariat artistic.

Foto: Mihai Toma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.