Regizorul Florin Iepan i-a cerut Simonei Neumann să plece din funcția de...

Regizorul Florin Iepan i-a cerut Simonei Neumann să plece din funcția de director executiv al ATCCE 2021. Care este motivul invocat VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Discuții aprinse la emisiunea PRESSALERT LIVE pe tema Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Invitați în studioul HDV au fost președintele executiv Simona Neumann și regizorul Florin Iepan, care se numără printre oamenii de cultură timișoreni care au semnat memoriul intitulat „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, în pericol”.

Regizorul Florin Iepan a început prin a spune că „textul e un document de lucru, așa vreau să-l calific. Nu e un protest. E un document pe baza căruia se poate lucra, există și un capitol de propuneri”. Simona Neumann și-a spus de îndată punctul de vedere, opus total de cel al lui Iepan. „Nu este un document de lucru, ci o scrisoare de protest prin care se solicită ceva. Dacă ar fi fost un document de lucru, am fi lucrat împreună pe el. Ar fi venit reprezentanți ai acestui grup de personalități din Timișoara și am fi discutat punctual, am fi explicat la rândul nostru anumite lucruri care se înțeleg distorsionat și nu ne-am fi luat după zvonuri”, a susținut Simona Neumann, directorul executiv al ATCCE. Acuzată din mai multe direcții de lipsă de comunicare, Simona Neumann a ținut să clarifice, subliniindu-și intențiile: „doresc să mențin o comunicare aproape promptă dacă este posibil, și mai ales dacă se ridică niște probleme care uneori sunt ușor în afara realității”.

Tot la capitolul acuze se înscrie și lipsa de credibilitate, pe care a invocat-o regizorul Florin Iepan. „Revenind la esența protestului, ea reclama o problemă de credibilitate majoră. Pleacă dintr-un lucru simplu, pentru că îți dai seama că printre proiectele propuse, întâmplător sau nu, se află proiecte ale membrilor consiliului director, ale unor organizații care au legătură. În cazul în care conducerea asociației, voit sau întâmplător, își plasează propriile organizații în capul mesei, de atunci această asociație are o problemă mare. Nu au lucrat pe principiul proiecte cu dedicație, ci proiecte cu auto-dedicație”, a specificat Florin Iepan, aflat în studioul HDV.

Nici de data aceasta replica Simonei Neumann nu a întârziat. Directorul executiv al ATCCE a explicat care a fost fost modul de desfășurare al forțelor atât înaintea câștigării proiectului, cât și după aflarea rezultatului îmbucurător. „Nu board-ul alege proiectele, proiectele sunt câștigate în urma unui concurs, nu alese. S-a câștigat cu niște proiecte care au fost depuse de către cei care au venit timp de cinci ani și au avut propuneri. Nu board-ul a ales aceste proiecte. Au fost echipe în cadrul echipei executive, cu specialiști, care au lucrat și au creat un dosar de candidatură. La momentul respectiv nimeni nu credea că vom câștiga. Majoritatea dintre cei care semnează acum, nu toți, nu au propus atunci subiecte. Nu există membrii din board care au rămas după câștigarea titlului, pentru că au știut că începem să încheiem contracte sau proiecte care au legătură, de aceea au fost demisii. Niciunul dintre membrii board-ului nu va avea contract”, a explicat Simona Neumann. Chiar dacă majoritatea discuțiilor au fost legate de bani, Iepan a negat că interesul celor care au semnat protestul este legat de fondurile care sunt derulate prin cadrul acestui proiect.

Printre cei menționați că ar fi avut contracte „cu dedicație” încheiate cu asociația se numără și Muzeul de Artă, condus de Victor Neumann, soțul directorului executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.


„Am consultat juriștii, care au spus că nu există conflict de interese atâta timp cât nu ia decizii legate de personal. Nu a fost remunerat niciodată, nu avem contract cu soțul meu și nu vom avea nici proiect cu Muzeul de Artă. A fost o propunere în februarie și am renunțat din mai multe motive”, a menționat Simona Neumann. Tot legat de același subiect, regizorul Florin Iepan a sugerat că a existat un modus operandi cu bătaie pe termen lung. „Cei din conducerea board-ului au fost acolo când s-au luat decizii. Și-au plasat interesele chiar pe termen lung, după care, cu o nonșalanță demnă de o țară bananieră, au demisionat. Mi se pare o problemă și morală și legală cât casa, chiar dacă și-au dat demisia”, a declarat Iepan.

Printre altele, conducerea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană a fost acuzată și de luarea deciziilor în grup restrâns. „În 2015 am spus același lucru. Mi se pare că toate deciziile se iau într-un cerc restrâns de oameni. Mi se pare incorect ca realizarea programului să se facă pe baza unor discuții informale între conducerea asociației și parteneri”, a spus Florin Iepan. În replică, Simona Neumann a răspuns: „nu sunt alte reguli, doar că nu sunt exclusive. Într-o candidatură am lucrat după procedura de candidatură, așa au lucrat și alte orașe pe această legislație nouă. Nu pot să inventez lucruri. S-a câștigat cu o echipă care a făcut o schiță. Fiecare a fost liber să plece, nu pot ține pe nimeni cu forța”.

Chestionată pe tema noii adunări generale și a alegerii noului board, directorul executiv al ATCCE, Simona Neumann, a explicat că „în dosar nu există un calendar al restructurării, el trebuie adaptat la niște realități, însă va fi în acest an. Există un număr mare de aplicanți, de adeziuni. Lucrurile trebuie gestionate și vom face în foarte scurt timp adunarea generală, vom avea un nou board. Nu aș vrea să închidem porțile în fața unor membrii care vor să se înscrie acum. Nu putem face adunări generale în fiecare lună, pentru că mai vin membrii”.

Despre ideea că s-ar dori chiar demisia Simonei Neumann din funcția de director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, deși este cea care a fost liderul echipei ce a adus titlul orașului de pe Bega, Florin Iepan a menționat că „scopul din spatele întregii afaceri este ca Simona Neumann să decidă ce vrea să facă. Dacă vrea să conducă asociația, atunci o invit să se ducă în board-ul asociației sau dacă vrea să se ocupe de implementarea proiectului, atunci să stea la acest nivel de implementare executivă. Cred că ați creat intenționat această confuzie, care persistă peste tot. Dacă vreți să conduceți, fiți chiar președintele consiliului director”, i-a adresat spus Florin Iepan Simonei Neumann.

„S-a pus problema credibilității mele, dar nu știu în ce măsură este afectată, pentru că nu am comis nicio infracțiune. Acest proiect nu este a Simonei Neumann. Adunarea generală a delegat un board care să aibă anumite funcții, iar board-ul a delegat directorul executiv pe anumite decizii și de reprezentare a proiectului în spațiul public. În rest, nu știu ce sunt cu aceste insinuări cum că aș avea probleme cu credibilitatea”, a conchis în legătură cu acest subiect Simona Neumann, președintele executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

1 COMENTARIU

  1. NU MOR CAII CAND VOR CAINII! Oare acest regizor, a contribuit cu ceva la obtinerea calitatii de Capitala Culturala Europeana. La lucru gata e usor de criticat. Nu o cunosc pe Simona Neumann, dar, dupa parerea mea ar trebui sa fie lasata sa lucreze, ba chiar ajutata. Daca doar i se gaseste nod in papura, si toti o musca unde nu o arde soarele, sigur ca unicul rezultat ca vom ajunge de rasul Europei! Asta vrem oare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.