Studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara, în grevă japoneză. De...

Studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara, în grevă japoneză. De ce poartă banderole albe pe brațe

0
DISTRIBUIȚI

greva studenti

Mai mulți studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara au decis să intre, astăzi, în grevă japoneză, purtând banderole albe pe brațe în timpul cursurilor, și nu numai. Tinerii sunt nemulțumiți de repartizarea locurilor bugetate, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar următor.

Potrivit unui comunicat transmis de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), tinerii au declanșat o grevă japoneză pentru a-și exprima “dezamăgirea față de felul în care universităților de elită din România le-au fost tăiate un număr considerabil de locuri bugetate, ducând la diminuarea bugetului alocat procesului educațional și serviciilor dedicate studenților”.

Reprezentanții OSUT spun că greva se va desfășura în mod pașnic, astfel că studenții vor intra la cursuri purtând banderole albe pe brațe.

Acțiunea este organizată în semn de solidaritate cu studenții din celelalte patru universități din Consorțiul Universitaria – Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.


Reprezentanții studenților din Consorțiul Universitaria au redactat, săptămâna trecută, o scrisoare prin care atrăgeau atenția asupra repartizării netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019, de către Ministerul Educației Naționale.

„Din păcate, asistăm la o situație tragică, în care universități de top din România sunt neglijate prin tăierea unor locuri pe criterii total netransparente, studenții neștiind nici în momentul de față motivul din spatele acestei decizii. Considerăm că trebuie să fim solidari cu celelalte universități afectate de tăierea locurilor bugetate, cu atât mai mult cu cât universitatea în care am ales să studiem se confruntă cu aceleași provocări. Nicio tăiere de locuri nu este bine văzută din punctul nostru de vedere, pentru că poate crea unui precedent, acesta ducând în cele din urmă la scăderea calității serviciilor pentru studenți și la creșterea taxelor acestora, din pricina subfinanțării universităților care de ani buni reprezintă România în topurile internaționale. Dorim ca deciziile ce privesc mediul universitar din România să fie luate într-un mod cât mai transparent și echitabil pentru toate universitățile, care să le ofere încredere studenților și întregii societăți într-un viitor mai bun”, a declarat președintele OSUT, Ovidiu-Marian Boldor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.