Timișoara neîmblânzită

Timișoara neîmblânzită

0
DISTRIBUIȚI

Jungla urbană și-a păstrat bogăția la noi și la aproape trei decenii de la Revoluție. Fauna este foarte bogată, multiculturală am putea zice. Să începem cu bizonii din trafic, atât migratori, cât și autohtoni. Pe asfaltul subțire, crăpat și ciuruit, circulă prădători și victime sigure. Ultimele par că așteaptă oricând un atac fatal. Moștenirea genetică nu e de condamnat, dezorientarea vine firesc în fața multitudinilor de marcaje, semne, semafoare și capcane rutiere pe metru pătrat. Există și acele ființe, bipede, fără motorizare. Ele sunt sortite dispariției deoarece căile de traversare între habitate sunt eliminate sistematic.


Supraviețuiește cel mai puternic, e natural.

Mai departe anotimpurile înfluențează puternic desfășurarea vieții de zi cu zi. Iarna vine mereu surprinzător deoarece pe aceste meleaguri liderii haitelor sau masculii Alpha din birouri și-au pierdut instinctele. În ciuda faptului că speciile considerate inferioare lor rămân împotmolite când vine pericolul alb aceste carnivore stau o eternitateîn funcție. Primăvara, așteptată cu bucurie după perioadele reci, lovește mereu cu astenie. Căci sub stratul de nea se descoperă numeroase noi primejdii adânci. Viețuitoarele încearcă apoi să-și curețe vizuinele, dar o inițiativă dorită ordonată naște mai nou focare de infecție în multe zone ale citadelei.

De asemenea, vegetația, care se arată în toată splendoarea ei acum, rămâne frumoasă doar pe alocuri, în vatra așezării. În zonele limitrofe ea inundă și cucerește noi teritorii. Beatitudinea dispare la vederea unui spațiu golaș, de unde s-a „evaporat” o băncuță. Sunt locuri în care altădată copoii locali păzeau ordinea firească. Nici aerul tot mai închis, nici defrișările ori lucrările anapoda nu-i unesc pe toți locuitorii în revoltă. Indiferența sau traiul la cutie par să fie de preferat expunerii. Regnul a ajuns, mai degrabă, să se împartă în tabere adverse.

P.S.: Acest text e un pamflet (ne)inspirat din titlul documentarului „România neîmblânzită”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.