Un senator de Timiş schimbă legea privind statutul avocaţilor. Ce activități vor...

Un senator de Timiş schimbă legea privind statutul avocaţilor. Ce activități vor putea desfăşura în paralel

0
DISTRIBUIȚI

Avocații din România ar putea avea în curând liber la activităţi de creaţie intelectuală şi cercetare ştiinţifică. Propunerea legislativă iniţiată de senatorul USR Timiş Nicu Fălcoi, prin care avocaţilor li se permite să profeseze şi în alte domenii decât cele de cadru universitar în unităţi de învăţământ superior, a fost adoptată cu unanimitate de Senat, ieri, a informat senatorul de Timiş printr-un comunicat de presă transmis astăzi.

„Forma actuală a Legii nr.


51/1995 prevede compatibilitatea exercitării profesiei de avocat cu activităţile şi funcţiile didactice în învăţământul superior, însă numai în învăţământul juridic superior. Având în vedere că aceste compatibilităţi ale profesiei de avocat sunt prevăzute limitativ de lege, deducem că sunt de strictă interpretare şi fac ca exercitarea concomitentă a unei funcţii didactice în învăţământul superior, afară de cel juridic, să fie incompatibilă. De asemenea, avem în vedere că, în această privinţă, avocaţii au un regim mai restrictiv în comparaţie cu notarii publici, executorii judecătoreşti, consilierii juridici şi chiar cu magistraţii, deşi avocaţii exercită o profesie liberală, spre deosebire de procurori şi judecători”, este menționat în expunerea de motive cu care și-a argumentat propunerea legislativă senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, inițiator al proiectului.

Proiectul legislativă mai trebuie să ajungă în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Dacă va fi votată și aici, legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.