Aducerea Societății de Transport Public Timișoara pe profit pare să fie o misiune imposibilă pentru administrația condusă de Nicolae Robu, dar și pentru Consiliul Local Timișoara.
Conform raportului de activitate pe anul 2017 al Societății de Transport Public Timișoara, numărul de curse efectuate de vehiculele regiei a crescut relativ puțin față de 2016. În 2017 cele mai multe curse au fost făcute cu tramvaie. În 2017 s-au raportat 85.838 de astfel de curse, față de 82.144, în 2016, în condițiile în care tramvaiele din Timișoara sunt într-o stare proastă. Doar 15 din cele 81 de vehicule din patrimoniul fostei regii au fost reabilitate cu 500.000 de euro bucata și botezate Armonia.
Însă „flota” de tramvaie nu arată bine deloc. Pe de o parte, Armoniile reparate se blochează una-două în mers din cauza șuruburilor montate greșit de cei care le-au recondiționat, spun reprezentanții primăriei. Pe de altă parte, pe șinele din Timișoara se deplasează agale prea multe vehicule „pensionare”: garnituri second-hand, donații din Germania, care au deja zeci de ani de funcționare.
Tot în 2017, STPT a efecuat 34.574 de călătorii cu cele 81 de troleibuze din parcul auto, mai puține decât în 2016 când regia raporta 34.951 de curse. STPT a operat 41.731 de curse cu autobuzele în 2017, tot mai puține față de 2016, când au fost făcute 42.300. La capitolul parc auto, putem spune că fosta regie nu se poate lăuda cu mari noutăți, ba chiar cu o scădere a numărului de vehicule. Raportul de activitate al societății arată că în 2016 STPT avea 83 de tramvaie, iar în 2017 doar 81. Numărul de autobuze și troleibuze a rămas același de la un an la altul, de 108 și respectiv 50.
Plătitorii de abonamente și bilete, scădere drastică
Înainte de Paști, administrația Robu propunea o măsură pentru scoaterea companiei din colaps financiar.
În plenul Consiliului Local a fost aprobată creșterea tarifelor la biletele la transportul în comun. Astfel, în loc de 2 lei, timișorenii care circulă cu vehiculele regiei vor scoate din buzunar 2.5 lei pentru un bilet. Trebuie spus că prețul unui bilet de expres ar fi trebuit să fie de 3 lei, însă aceiași consilieri locali au decis că tariful trebuie păstrat la 2.5 lei.
Tentativa de redresare economică a STPT pare să fie însă sortită eșecului, în condițiile în care, de la an la an, numărul plătitorilor de abonamente și de bilete scade. Pe de o parte, regia nu dă semne că ar fi interesată de colectare propriu-zisă, având în vedere numărul mic al controlorilor care verifică dacă în mijloacele de transport în comun călătorii circulă cu bilete sau abonamente. Iar de multe ori, se grăbesc să fie iertători față de ilegaliști.
Încasările STPT din bilete și abonamente scad și din cauza Consiliului Local Timișoara, care aprobă gratuități pe bandă rulantă. În cifre, în 2012, pe vremea când Primăria Timișoara era condusă de Gheorghe Ciuhandu, subvențiile aprobate de la bugetul local se ridicau la 10.000.000 de lei. În 2017 suma a ajuns la 60.000.000 de lei, după ce, la propunerea primarului Nicolae Robu, lista de beneficiari de gratuități s-a extins. În procente, mai bine de 60% din bugetul STPT vine din gratuități de la primărie. Descurajarea achiziției de bilete s-a accentuat prin măsura indexării prețului unei călătorii. De altfel, informațiile sunt susținute chiar de datele din raportul de activitate al STPT pe 2017. În anul precedent, societatea de transport a raportat un total de 162.143 de călătorii cu toate mijloacele de transport din parcul auto. Numărul de abonamente raportate de fosta regie este de 157.126.
Teoretic, cei mai mulți din timișorenii care aleg să circule cu vehiculele societății de transport public plătesc abonamente. În raport nu se prezintă însă și situația beneficiarilor de gratuități, care sunt incluși în categoria de plătitori de abonamente, fără o distincție. Doar 5.017 timișoreni au circulat în 2017 cu bilet pe vehiculele regiei, o arată același raport al STPT. În 2016, numărul plătitorilor de bilete pe vehiculele companiei se ridica la 5.553.
Concluzia una singura:TREBUIE PENSIONATE SI MIJLOACELE DE TRANSPORT ȘI SEFII.