Vasile Olariu, mijlocașul timișorean care e mai cunoscut la București decât acasă....

Vasile Olariu, mijlocașul timișorean care e mai cunoscut la București decât acasă. Cum a dobândit porecla de „Mr. Penalty”

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Mihai Andrieș

Deși e născut în Banat, Vasile Olariu a făcut carieră în cealaltă parte a lanțului carpatin. Mijlocașul în vârstă de 30 de ani a realizat o performanță inedită cu Victoria Brănești, prima reprezentantă a unei comune în elită, și a devenit celebru pentru procentajul de reușită la loviturile de pedeapsă. Culmea, ”Mr. Penalty” a marcat din acțiune la ultima sa vizită pe Bega și spune că nu a lipsit mult să ajungă la una dintre cele două Poli.

Pe unele pagini dedicate informațiilor din lumea fotbalului Vasile Olariu e dat ca născut la Sânnicolau Mare. Acest aspect se datorează cu siguranță faptului că și-a făcut intrarea în fotbalul de nivel național la Unirea, când formația de pe Aranca evolua în eșalonul secund. ”Oli” e născut și crescut, de fapt, în Timișoara, unde a făcut junioratul la CSS 1 Timișoara, în zona Dacia. Oricum, la fel ca alți mulți fotbaliști bănățeni, el și-a găsit calea spre elită în alte părți. Înainte să ajungă în cel mai vestic oraș sub comanda lui Ciprian Urican el mai jucase și pentru Calor Timișoara în Liga a IV-a. La Unirea era folosit meci de meci ca junior obligatoriu în teren în sezonul 2005-06. După acel campionat avea să înceapă aventura sa în sud-estul țării. Mai întâi la FC Prefab 05 Modelu, tot o divizionară secundă. Nu a fost singurul bănățean al călărășenilor ai căror director tehnic era Dumitru Dumitriu. ”M-au văzut un meci și am semnat. Am stat doi ani și jumătate acolo. Eram încă tânăr… Am fost atunci coleg cu Robotin și Rotaru (n.r. ex-CFR Timișoara), apoi, pe final a venit și Alin Șeroni”, rememorează Vasile Olariu.

Cum a devenit Mr. Penalty

După o scurtă aventură în Zăvoi, la CSM Rm. Vâlcea, pentru mijlocaș a urmat o alegere inspirată – Victoria Brănești, prin intermediul ”secundului” Urican, antrenorul sub comanda căruia debutase în B. Deși formația ilfoveană era nou promovată în B, alături de această grupare ”Oli” avea să cunoască prima dată gustul Ligii I. ”Se construise sănătos de la Liga a III-a, Ilie Stan era artizanul, și-a construit echipa, avea mai multe responsabilități, deținea controlul precum un manager. Am ales să merg la Brănești și acolo a fost punctul culminant. Statistic a fost cea mai bună perioadă pentru mine. O mică explozie din punct de vedere al eficacității”, explică Vasile Olariu. În curând acesta avea să se remarce prin numărul mare de goluri înscrise din penalty. Totul a pornit de la ratarea unui coleg. Iar din acel moment mijlocașul timișorean avea să-și construiască un record de invidiat din execuții de la 11 metri. În sezonul promovării Brăneștiului el a marcat 17 goluri și a transformat cu succes toate cele unsprezece lovituri de pedeapsă de care a beneficiat echipa sa. Mai mult, și-a continuat seria impresionantă în elită, unde a punctat de nouă ori, în ediția 2010-11. Primele opt dintre reușitele sale au venit de la punctul cu var, unde și-a păstrat un procentaj de reușită de 100%. A fost și perioada în care s-a ales cu supranumele de ”Mister Penalty”. ”Aveam un joc foarte combinativ și obțineam multe penalty-uri. Am executat, am înscris și de acolo mi s-a tras porecla… Aveam la un moment peste 20 de penalty-uri marcate la rând. Doar în ultimii ani am ratat vreo trei”, adaugă ”Oli”. Conform datelor statistice avute la dispoziție el ar avea până acum 28 de goluri din 31 de penalty-uri bătute în partide oficiale.

Întrebat de secretul execuțiilor, ”Mr. Penalty” păstrează misterul. ”…Nu există și dacă ar fi nu l-aș spune. Fiecare jucător știe că sunt mici chestii care te pot ajuta. E și un control emoțional, sunt mai multe chestii, care nu sunt neapărat 100% sigure. Oricine mai poate rata. La unele poate am avut noroc, au intrat mai greu, să spun așa”, a precizat Olariu.

Din păcate pentru formația ilfoveană aventura în Liga I a fost foarte scurtă. Victoria Brănești a retrogradat după un final de sezon în care a fost aproape să-i pună bețe în roate viitoarei campioane Oțelul. Chiar și așa valoarea de piață a lui ”Oli” a rămas foarte mare. A fost doi ani la rând golgheterul echipei și timișoreanul se întreabă dacă nu cumva cota sa, care sărise la aproape jumătate de milion de euro, nu i-a dăunat într-un viitor transfer. ”M-am gândit mult la chestia asta, eu nefiind un marcator pur sânge, ci un mijlocaș central box-to-box. La Brănești se înrăutățise treaba din punct de vedere financiar și asta a contat, dacă lucrurile mergeau normal erau șanse mari să ne salvăm… S-au cerut mulți bani pe mine”, mai spune Olariu.

Foto: Mihai Andrieș

”Mr.


Penalty” își dorea apoi să facă următorul pas în carieră: un transfer afară. Dar mutarea în Ucraina nu a decurs așa cum și-ar fi dorit. A jucat doar un meci pentru Oleksandria. ”Aventura în Ucraina a fost realizată pe ultima sută de metri. Îmi doream foarte mult afară. Credeam că o să fie ceva foarte bun. Nu a fost așa, am fost împrumutat câteva luni cu drept de cumpărare. La ucraineni e bine să mergi cu câteva luni dinainte, să înveți câteva cuvinte, apoi să joci”, conchide Vasile Olariu. El a revenit la Brănești în B, unde un joc disputat în prima parte a sezonului i-a blocat poate chiar o mutare la Steaua, unde era dorit de vechiul său antrenor, Ilie Stan. ”Ar fi fost o experiență extraordinară, dar așa a fost să fie”, adaugă ”Oli”, care, în cele din urmă, a putut semna cu o altă formație de primă ligă, FC Brașov, în urma capitulării Brăneștiului, care s-a desființat. La ”stegari” l-a avut antrenor pe Marius Șumudică.

Marcator, dar pierzător cu ASU Poli

Interesant a fost și parcursul ulterior al timișoreanului în cealaltă parte a țării. A evoluat în Liga I și pentru cealaltă brașoveană, Corona, apoi a coborât un eșalon unde a fost aproape de promovare cu Academica. Formație care s-a mutat în cele din urmă la Clinceni. Din 2016 Olariu îmbracă culorile unei alte ilfovene, CS Afumați. Cu această revelație a Ligii a II-a ”Mr. Penalty” s-a întors acum două săptămâni la Timișoara pentru a da piept cu ASU Poli. Gruparea din zona Capitalei mai spera la locul de baraj dacă nu erau împiedicați de elevii lui Toni Foale. ”Ne-am propus să ținem pasul cu primele trei, să fim acolo, barajul era un obiectiv care ne făcea așa cu ochiul, era frumos, dar nu am reușit să profităm de pașii greșiți ai Chindiei”, admite ”Oli”. Echipa sa a pierdut cu 2-1 pe ”Știința”. În mod inedit, pe lângă faptul că a călcat pe urmele lui Ștefan Blănaru, ca unic marcator al ultimilor oaspeți ai Politehnicii, Vasile Olariu a înscris golul Afumațiului cu un șut din acțiune. Un lucru care spune că îi iese mai rar, dar nu departe de runda următoare, el a marcat un nou gol și nu din penalty.

”Mister Penalty” a apreciat atmosfera creată de druckeri, dar spune că și-ar dori ca Timișoara să aibă o Poli bine susținută și în elită. ”E frumos să joci și să ai câteva sute sau mii de suporteri, să simți că joci pentru echipa fanion a orașului. Timișoara are însă nevoie de fotbal în Liga I, alte două echipe în Liga a II-a, dar într-un sens mult mai sănătos, mai clar, în care lumea să sprijine. Începând de la autorități, ajutorul trebuie să vină din mai multe părți. Lumea nu are cum să nu vină dacă vei construi sănătos, fără scandaluri și schimbări de denumiri. Din păcate la această Poli (n.r. ACS) nu prea merge lumea. Oamenii ar trebui să vină la meciuri precum la un spectacol. Spre acest aspect ar trebui să se îndrepte fotbalul”, precizează Olariu.

”Înțepat” cu alb-violet

Mijlocașul nu ascunde că a fost talonat în trecutul apropiat atât de ACS Poli, cât și de ASU Politehnica. ”Am avut ceva tangențe și cu ACS-ul și cu ASU anul trecut, am avut o discuție cu domnul Cociu (n.r. Marius Cociu, conducător la ASU Poli). Nu am ajuns la un acord. Nici aici nu e o situație grozavă financiar, dar e mai bine ca în restul țării”, a concluzionat ”Oli”. Acesta își dorește ca în anii care i-au mai rămas ca fotbalist activ să ajungă din nou în elită. ”Sper și muncesc, mai am ceva de spus, și vreau să văd ce-mi iese”, a adăugat ”Mr. Penalty”. El nu exclude ca acest lucru să se întâmple în viitor printr-o echipă din Capitala Banatului, mai ales că a fost de mic fan Poli. ”Mergeam cu tata în anii ‘90, de când aveam doar șapte ani. Îmi amintesc și acum meciurile cu Dinamo… Am cochetat cu Poli puțin când eram junior, câteva luni, la grupa mea de vârstă am fost coleg cu Poparadu și Staicu, dintre cei care mai joacă. Sunt puțin înțepat cu alb-violet. Și la Poli AEK mergeam, ca toată lumea”, a subliniat Vasile Olariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.