#WiFi4EU, internet gratis în toată Uniunea Europeană. Lista localităților din România care...

#WiFi4EU, internet gratis în toată Uniunea Europeană. Lista localităților din România care s-au înscris în program

0
DISTRIBUIȚI

Peste 10.000 de municipalități din toată Europa s-au înscris deja în portalul #WiFi4EU, prin care vor beneficia de programul UE de implementare a rețelelor de Wi-Fi gratuit, a informat Reprezentanța Comisiei Europene în România. Dintre acestea, aproape 1.000 sunt din România, pe primul loc în topul localităților înscrise fiind Timișul, cu 42. Uniunea Europeană va aloca, în total, 120 milioane euro pentru acest proiect.

Programul, al cărui principiu a fost anunţat în 2016 de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său despre „starea Uniunii”, vizează să distribuie în 6.000, până la 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, „bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless.


Ideea este simplificarea la maxim a procedurilor pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv pentru primarii de sătucuri, care nu sunt la curent cu formalităţile europene, uneori complexe.

Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale vor putea să se conecteze la site-ul dedicat, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare. Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autorităţile europene, pentru a fi plătite.

Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet. Bonurile vor fi distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă.

Până în acest moment, 908 de municipalități din România s-au înscris în program. Cele mai multe, 42 dintre acestea, sunt din Timiș, în timp ce din vestul țării s-au mai înscris 20 din Arad, tot 20 din Hunedoara și 13 din Caraș-Severin.

Lista localităților din România care s-au înscris pentru a beneficia de acest proiect poate fi consultată AICI, pe județe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.