Zeci de oameni de cultură, nemulțumiți de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană...

Zeci de oameni de cultură, nemulțumiți de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. De ce spun că proiectul este în pericol

1
DISTRIBUIȚI

Organizații, personalități culturale, profesioniști și intelectuali din zone și generații diferite, toți preocupați de soarta proiectului Timișoara Capitala Culturală Europeană 2021, s-au reunit într-o mișcare civică fără precedent în ultimii ani în Timișoara. Aceștia au adresat un memoriu primarului Timișoarei, președintelui Consiliului Județean Timiș, ministrului Culturii si Identității Naționale și comisarului european responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, având titlul „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, în pericol”.

În acest memoriu, semnatarii semnalează faptul că „la un an și jumătate după ce Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, Asociația TM2021, care gestionează dosarul, a evoluat într-o direcție ce îngrijorează. În locul unei deschideri a proiectului spre comunitate și a lărgirii implicării, s-a remarcat un proces contrar, soldat cu îndepărtarea principalilor actori care au contribuit la elaborarea dosarului de candidatură: au plecat marea majoritate a colaboratorilor-cheie care au redactat cele două dosare câștigătoare, au demisionat cinci membri ai Consiliului Director, fără a fi înlocuiți.


Inclusiv președintele de onoare al asociației, domnul Ioan Holender și-a anunțat public demisia”.

Printre principalele critici formulate de semnatari se numără desemnarea directorului artistic de către directorul executiv Simona Neumann fără respectarea procedurii de selecție, achiziționarea unor producții gata realizate în locul susținerii producțiilor și inițiativelor locale existente, aprobarea mai multor proiecte pentru perioada 2017-2018 cu, susțin semnatarii, încălcarea prevederilor legale naționale și europene sau situațiile în care poate fi invocat conflictul de interese. Scrisoarea este semnată de Grupul de reflecție și inițiativă Timișoara Capitală Europeană, printre membri regăsindu-se personalități culturale ale Timișoarei, precum Ștefan Popa Popa s, Smaranda Vultur, Andrei Ujică, Ilie Stepan și chiar Societatea Timișoara. Nu este pentru prima dată când reprezentanții acestui grup contestă activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Textul complet al memoriului, precum și lista semnatarilor pot fi consultate mai jos.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.