Alina Gorghiu: „Nu este zi de la Dumnezeu ca în Parlamentul României...

Alina Gorghiu: „Nu este zi de la Dumnezeu ca în Parlamentul României să nu se mănânce la toate felurile justiția”. Cum crede că ar reacționa PSD-ul dacă Dragnea va fi condamnat VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Când vine vorba de modificările care se doresc a fi aduse legilor justiției, coaliția PSD-ALDE pare a fi neobosită. Invitată la emisiunea PRESSALERT LIVE, senatoarea de Timiș Alina Gorghiu a discutat despre cele care se întâmplă zilnic în Parlamentul României.

„E ca sarea-n bucate. Nu avem zi de la Dumnezeu ca în parlament să nu se mănânce la toate felurile justiția”, și-a început Alina Gorghiu discursul. Și astăzi povestea a fost repetată în Comisia Specială. „Am avut, din nou, legea care reglementează statutul magistraților. Suntem de acord că trebuie modificată, dar într-una funcțională. Situația cu legea 303 e că au fost făcute sesizări de PNL la Curtea Constituțională a României, întorcându-se astfel de două ori în parlament, pe răspunderea magistraților, pe erorile judiciare”, a relatat senatorul Alina Gorghiu, aflată în studioul HDV. Varianta propusă de sistemul judiciar, a spus invitata emisiunii PRESSALERT LIVE, este „una asemănătoare cu forma actuală din lege, a fost propusă de PSD și este prea vagă, nu la standardele impuse de Comisia de la Veneția. Am reușit sesizarea Comisiei de la Veneția, care are avize standardizate pe răspunderea magistraților. Noi, ca legislativ, nu avem decât să le impunem. Prevederile impuse de PSD sunt foarte vagi, e atât de laxa încât poți trece dintr-o parte în alta fără să fie aplicabil textul”.
Una dintre cele mai îngrijorătoare schimbări de lege care vor afecta justiția din România dacă ar fi impusă este cea care le permite magistraților să intre anticipat în pensie, văduvindu-se astfel sistemul de profesioniști.


Pensia generoasă este cea care i-ar atrage să facă acest pas. „Este rana deschisă. Am turuit ca o moară stricată pe acest subiect, la Consiliul Europei. Se dă o pensie enormă pe baza unei munci de 20 de ani fără condiții de vechime. Înseamnă că atunci când este mai apt să presteze pentru sistemul judiciar, omul optează să iasă la pensie. Dacă mâine s-ar publica în Monitorul Oficial, pe 13 mai ar ieși la pensie din totalul judecătorilor și procurorilor, care este undeva la 7.000 și ceva, peste 4.000, adică s-ar desființa parte din parchetele și instanțele din România”, a explicat senatoarea Alina Gorghiu.
Gorghiu a atenționat asupra faptului că o sesizare din partea GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției), care s-a pronunțat că „România și Polonia sunt două state din Europa care au implementat nesatisfăcător lupta anticorupție. Vom vedea apoi cum vom sta cu absorbția de fonduri europene, cu direcționarea fondurilor, cum se vor raporta partenerii strategici la noi, cum vor fi primiți Toader sau Dragnea prin cancelarii sau nu”. În lupta pentru o justiție eficientă în România soluția nu este doar Uniunea Europeană. Alina Gorghiu are încredere și în instituțiile din interior. „Mă bizui în Curtea Constituțională a României că poate să țină echilibrul între pulsiunile politice și echilibrul tehnic. Mai este cenzura pe care o impune însuți sistemul judiciar legislativului. Apoi, mai avem și societatea civilă, care trebuie să dea o mână de ajutor”, a adăugat senatorul de Timiș, Alina Gorghiu.
Pusă în situația în care să-și imagineze reacția PSD în cazul în care Liviu Dragnea va fi condamnat în primă instanță, Alina Gorghiu a menționat că: „nu pot să spun că nu văd legătura între spețele din instanță legate de Dragnea și graba celor din PSD și ALDE pentru reglementarea anumitor situații. Dacă Dragnea va fi considerat vinovat de o instanță judecătorească, cred că Iordache va face cel mai elegant gest de supunere și în 24 de ore termină Codul Penal așa cum vrea Dragnea”, a opinat Alina Gorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.