Cercetările pentru găsirea osemintelor a 10 victime ale represiunii comuniste, fără rezultat

Cercetările pentru găsirea osemintelor a 10 victime ale represiunii comuniste, fără rezultat

0
DISTRIBUIȚI

executati

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfăşurat, în zilele de 8 şi 9 mai, o acţiune de investigaţii arheologice în Cimitirul Pomenirea din municipiul Arad, concluzia fiind că nicăieri în suprafeţele verificate nu au fost sesizate urmele gropii comune care ar fi putut adăposti oseminte ale unor victime ale regimului comunist.

Potrivit unui comunicat al IICCMER, acţiunea a urmărit căutarea, deshumarea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti a 10 persoane, care au fost condamnate şi executate prin împuşcare la 1 septembrie 1958: Szoboszlay Aladar (n. 18 ianuarie 1925, Timişoara), Huszar Iosif (n. 9 martie 1913, Viena-Austria), Konya Ştefan (n. 4 ianuarie 1915, Gheorgheni, jud. Harghita), Lukacs Ştefan (n. 20 februarie 1920, Pecica, jud. Arad), Tamas Imre (n. 7 septembrie 1907, Iscroni, oraş Aninoasa, jud. Hunedoara), Tamas Dezideriu (n. 16 mai 1901, Bărbătenii de Jos, oraş Lupeni, jud. Hunedoara), Orban Ştefan (n. 20 august 1900, Păuleni-Ciuc, jud. Harghita), Orban Carol (n. 6 iulie 1888, Mădăraş, jud. Harghita), Abraham Arpad (n. 16 februarie 1914, Bixad, jud. Covasna), Fîntînaru Alexandru (n. 25 martie 1895, Semlac, jud.


Arad).

„Intervenţia arheologică s-a desfăşurat în cursul zilelor de 8 şi 9 mai şi a constat în verificarea celor trei suprafeţe indicate în raport. Pentru siguranţă, fiecare cadru de posibilă groapă a fost încadrat într-un cadru de săpătură mult mai larg, pentru a putea avea o vizibilitate clară a diferenţelor de sol în cazul prezenţei gropii de înhumare. Lucrarea a fost executată mecanizat şi a constat în decopertarea solului vegetal, răzuiri în straturi succesive şi practicarea excavaţiilor de profunzime până la atingerea unor adâncimi maxime de – 1,30 metri în anumite locuri. Suprafaţa însumată a celor trei unităţi de săpătură executate a fost de 142,43 mp. Nicăieri în suprafeţele verificate, care au înglobat amplasamentele indicate de cercetarea georadar, nu a fost sesizată prezenţa sau urmele gropii comune care adăposteşte osemintele victimelor”, precizează sursa citată.

IICCMER a sesizat în prealabil Parchetul Militar Teritorial Timişoara în privinţa acestui caz, iar această instituţie a deschis un dosar de cercetare penală.

„Cercetările judiciare vor fi în măsură să poată pătrunde în multe dintre problemele necunoscute ale acestui caz, inaccesibile în prezent cercetării istorice. Descoperirea unor documente de arhivă sau chiar a unor martori în viaţă, care au fost implicaţi în evenimente, ar putea conduce la obţinerea unor noi informaţii care să permită localizarea mormântului comun. Pentru IICCMER, cazul rămâne în continuare deschis”, mai informează reprezentanţii Institutului.

Cercetările au fost efectuate de echipa arheologică a Institutului, alcătuită din specialişti angajaţi şi colaboratori, acţiunea desfăşurându-se în colaborare cu Televiziunea Română, cu sprijinul în plan tehnic şi logistic al Primăriei municipiului Arad şi Complexul Muzeal Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.