Ciacova, destinație turistică de weekend prefectă pentru timișoreni. Obiective istorice de vizitat,...

Ciacova, destinație turistică de weekend prefectă pentru timișoreni. Obiective istorice de vizitat, se pregătește un festival gastronomic FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-613650406">

La doar 35 de kilometri de Timişoara se află un pitoresc oraş, odinioară faimoasă cetate a Timişului, care şi-a propus să atragă tot mai mulţi turişti, atât prin promovarea unor monumente ale localităţii, unele cu valoare de unicat, cât şi prin alte evenimente foarte apreciate de vizitatori.

Oraşul Ciacova este tot mai intens mediatizat şi de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Timiş (APDT), care s-a înfiinţat în urmă cu patru ani, din dorinţa de a impune o marcă a turismului bănăţean, punerea în valoare a patrimoniului regiunii şi a creşterii calităţii serviciilor.

„Păturata pe crumpi” de la Ciacova

Gastronomia tradiţională are tot mai multă căutare în rândul turiştilor, iar oferta „Banatul pe tavă”, cu bunătăţi pregătite de gospodinele din comuna Margina precum pita cu unsoare sau haioşul, însoţite de vinuri de pe dealul Silagiului s-au bucurat de mare succes la Târgul de Turism al României din acest an. Festivalurile culinare sunt din ce în ce mai numeroase iar Ciacova şi-a propus să se numere printre localităţile bănăţene care pot oferi vizitatorilor bunătăţi specifice locului.

În data de 9 iunie va avea loc ediția inaugurală a Festivalului Păturatei de la Ciacova, organizat de primăria oraşului şi APDT, dar „Păturata pe crumpi” o mâncare tradiţională din aluat şi cartofi care, cu timpul, a mai fost „îmbunătăţită” şi cu alte ingrediente, precum carnea sau cârnaţii, poate fi savurată nu doar la această primă ediţie a festivalului, ci şi la unul din restaurantele aflate în Piaţa Mare, unul din locurile cele mai încărcate de istorie ale oraşului.

Program de restaurare cu fonduri europene

Festivalul este un bun prilej atât pentru punerea în valoare a unor obiceiuri specifice locului care scot în evidenţă şi multiculturalitatea acestuia, cât şi a unor importante vestigii istorice care merită văzute de cei care vizitează vechea cetate Chaak. În urmă cu trei ani, APDT a lansat un prim material tipărit care prezenta Cula medievală din Ciacova, monumnt istoric de interes naţional, drept unul dintre obiectivele turistice cele mai importante ale acestei zone dar pe care prea puţină lume îl cunoaşte.

Cula, un vechi turn de apărare ridicat în 1395, unicul păstrat în Banatul românesc, făcea parte din cetatea de odinioară, înconjurată de canale, şi a fost un important punct de rezistenţă în numeroasele lupte purtate în Evul Mediu împotriva turcilor otomani. Cetatea a fost predată fără luptă în 1521, când sultanul Soliman cel Mare a cucerit Banatul, şi a fost dărâmată la începutul secolului al XVIII-lea, fiind păstrat doar turnul. Atât cula cât şi ansamblul urban din piaţă vor fi reabilitate în viitorul apropiat, cu fonduri europene.

Rezervaţii arhitecturale şi monumentele istorice ale Ciacovei

Piaţa centrală a oraşului, amenajată, pare-se, după modelul celei din centrul Sibiului şi a uneia din Bavaria, este o zonă de rezervaţie arhitecturală emblematică pentru localitate. Aici se regăsersc construcţii datând din secolul al XVIII-lea, la a căror zidărie s-a folosit cărămidă din vechea cetate, iar în mijlocul ei se înalţă „Coloana Sfânta Maria”, înaltă de şase metri, care a fost ridicată de romano-catolici în jurul anului 1800. Biserica sârbească, ridicată între anii 1764 şi 1771 în stil baroc provincial, este cel mai vechi lăcaş de cult al oraşului şi se află, de asemenea, pe lista monumentelor istorice. Biserica romano-catolică, în stil neogotic, a fost ridicată în 1880, iar cea ortodoxă între anii 1899 şi 1900.

Tot la Ciacova se află şi casa în care s-a născut cărturarul sârb Dositej Obradovici, un edificiu – monument istoric din secolul al XVIII-lea, iar muzeul oferă informaţii interesante din extraordinar de bogata istorie a localităţii. Vestigiile din perioada otomană, descoperite mai recent în centrul oraşului, vin să completeze tabloul pitorescului oraş din vestul judeţului Timiş.

Surse foto: radiotimisoara.ro, turismtimis.ro, wikipedia.org, banaterra.eu, banatulazi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.