Cine sunt șomerii din Timiș, județul cu cea mai scăzută rată a...

Cine sunt șomerii din Timiș, județul cu cea mai scăzută rată a șomajului

1
DISTRIBUIȚI

Rata șomajului rămâne una scăzută în județ, însă anumite segmente din populație întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Timiș informează că rata șomajului în județul nostru, la sfârșitul lunii martie, a fost de 0,95%, în scădere față de luna precedentă, – 1,02%. În aceste condiții, companiile din județul Timiș întâmpină probleme și mai mari atunci când vine vorba de găsirea de personal calificat pentru a-l angaja.

Potrivit reprezentanților AJOFM Timiș, la data de 31 martie 2018, erau înregistrați, în total, 3.306 șomeri, dintre care 1.674 femei. Dintre aceștia, doar 1.478 erau beneficiari de indemnizație de șomaj, dintre care 772 de femei.

Dacă ne referim la situația pe grupe de vârstă, statisticile arată că tinerii cu vârste până în 29 de ani își găsesc cel mai ușor un loc de muncă. Astfel, la nivelul județului Timiș, doar 5,96% dintre șomeri au vârste sub 25 de ani, iar 6,47 % – între 25 și 29 de ani. Probleme la angajare întâmpină persoanele cu vârste între 40 și 49 de ani, precum și cele peste 55 de ani.


Din datele făcute publice de AJOFM Timiș aflăm că 19,66% dintre șomeri au vârste între 30 și 39 de ani, 30,46% – între 40 și 49 de ani, 16,70% – între 50 și 55 de ani, iar 20,75% – peste 55 de ani.

Probleme de moral

De asemenea, mai greu își găsesc un loc de muncă persoanele din județul Timiș care au studii mai puține. Din cei 3.306 șomeri înregistrați la sfârșitul lunii martie, 68,72% dintre aceștia aveau studii primare, gimnaziale sau profesionale încheiate, 19,48% au terminat liceul sau o școală postliceală, iar 11,80% erau șomeri cu studii superioare.

„Majoritatea persoanelor staționează, în medie, trei sau patru luni în baza noastră de date, iar apoi își găsesc un loc de muncă. O categorie mai dificilă sunt șomerii de lungă durată, cum sunt persoanele care depășesc o anumită vârstă sau a căror profesii nu sunt așa de căutate pe piața forței de muncă. De exemplu, persoanele cu vârste peste 50 de ani sunt mai greu angajabile, mai greu de orientat profesional. Vorbim de persoane care sunt și mai demoralizate din cauza pierderii locului de muncă, care au mereu ideea că au peste 50 de ani și cine le mai angajează. Dar acest lucru nu este adevărat. Noi am observat că sunt foarte multe persoane peste 50 de ani care-și găsesc ușor un loc de muncă. Depinde de voință, de tonus, dar și de profesia pe care o are persoana respectivă. În ceea ce privește tinerii, s-a depășit acel prag în care tinerii nu erau luați pentru că nu aveau experiență și le era greu să găsească un loc de muncă. Nu mai este cazul, firmele au depășit acel moment cu lipsa experienței și angajează și tineri”, a explicat Simona Potîng, directorul executiv al AJOFM Timiș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.