Scandal într-o mare companie din Timișoara, unde aproximativ 70% dintre angajați sunt IT-iști. Este vorba de Elster Rometrics, parte a grupului Honeywell, care produce la Timișoara soluții în domeniul contorizării energiei electrice, și în care lucrează aproximativ 240 de persoane.
Salariații au declanșat conflictul colectiv de muncă și se pregătesc de greva de avertisment, după ce conducerea firmei a decis să le ignore solicitările pentru negocierea noului contract colectiv de muncă. Astăzi, s-a încercat concilierea la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, însă nu s-a ajuns la un rezultat satisfăcător pentru salariați.
“Încă nu a fost declanșată greva de avertisment, a fost declanșată procedura de conflict de muncă, conform legii. Astăzi a avut loc procedura de conciliere la ITM Timiș, procedură care a eșuat, în sensul că compania și-a menținut poziția și nu a răspuns pozitiv la niciunul dintre punctele rămas în discuție.
Salariații cer indexarea salariilor cu inflația, introducerea unor prime de producție pentru angajații din partea de producție. Toate solicitările au un impact financiar. Mai mult, la ora actuală, compania a sistat chiar și acordarea beneficiilor prevăzute în contractul colectiv de muncă anterior, care a expirat, inclusiv a sistat acordarea bonurilor de masă. Practic erau niște bani bugetați dinainte și este o măsură prin care s-a încercat șantajarea noastră să semnăm contractul colectiv de muncă”, ne-a declarat Nicolae Mureșan, secretar al Sindicatului IT Timișoara (SITT).
La începutul săptămânii viitoare, va avea loc o ședință cu angajații pentru a se hotărî momentul în care va fi declanșată greva de avertisment sau protestul, cu întreruperea activității.
“Este posibil să se întâmple chiar săptămâna viitoare. Dacă compania mai vine cu o contraofertă, va fi supusă votului angajaților, care decid care sunt pașii de făcut mai departe. Aceștia sunt pașii legali: a fost procedura de conciliere, după care este greva de avertisment, iar apoi greva generală”, a mai precizat Nicolae Mureșan.
70% dintre angajați sunt IT-iști și lucrează în zona de cercetare și dezvoltare pe partea de contoare inteligente, iar 30% sunt angajați în linia de producție de contoare electrice, unde lucrează și ingineri.