Edilul-șef susține că Ministerul Culturii a făcut observații cu privire la activitatea...

Edilul-șef susține că Ministerul Culturii a făcut observații cu privire la activitatea Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Reacția Simonei Neumann

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu susține că Ministerul Culturii ar fi solicitat clarificări și a făcut mai multe observații cu privire la activitatea Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021, iar deocamdată conducerea instituției nu ar fi trimis niciun răspuns.

„Va trebui mai multă preocupare pentru transparență, pentru că s-au manifestat în spațiul public foarte multe nemulțumiri în această privință și eu aștept răspuns punctual la o mulțime de observații și solicitări de clarificare venite de la ministerul Culturii către asociație și transmise și mie pentru că, evident, sunt reprezentantul principalului finanțator al proiectului și cei din minister înțeleg foarte corect lucrurile. Nu putem da banii așa, fără să știm că suntem pe drumul cel bun și fără să se întâmple ceea ce dorim noi ca principal finanțator, iar noi suntem responsabili și știm că ne dorim doar lucruri în acord cu angajamentele luate și cu așteptările Comisiei Europene de Monitorizare. Nici până acum nu am primit răspunsul acela punctual la mulțimea de probleme ridicate de Ministerul Culturii, nu de altcineva”, a explicat, astăzi, Nicolae Robu, în plenul Consiliului Local Timișoara.

Asta înainte ca aleșii locali să voteze un proiect privind aprobarea unui proces verbal al Comisiei de evaluare și selecție a ofertelor privind „realizarea programului prioritar cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021”, constituită în baza unei dispoziții a primarului Robu la data de 19 aprilie.

Nicolae Robu nu a detaliat ce observații a făcut Ministerul Culturii, însă a precizat că toți banii acordați asociației de către primărie sunt monitorizați, fiind alocați atunci „când e pe ce să fie folosiți”.

„Trebuie să aprobăm acest proiect, pentru că noi trebuie să ne facem datoria și să dăm banii și evident că monitorizăm ce se întâmplă cu banii pe care îi dăm, dar să nu creăm o situație cum s-a mai întâmplat, în care în mod incorect s-a adus vorba, cum s-a adus vorba și despre Poli la fotbal, despre bani când nu era vorba despre bani. Niciun lucru nu a fost întârziat sau blocat din cauză că Primăria Timișoara nu a dat banii la timp.


A durat mult până s-a creat la nivelul ministerului, la nivel guvernamental, mecanismul de finanțare, dar noi am plătit ce era de plătit de fiecare dată. Nu am dat la anumite termene anumiți bani pentru că ei s-ar fi acumulat în pușculița asociației fără niciun sens. Banii se dau atunci când e pentru ce să fie folosiți. Asta e realitatea și eu am clarificat-o la momentul unor discuții care n-ar fi trebuit să ajungă în spațiul public, ci era o chestiune de bucătărie interioară. Eu am clarificat-o prin explicațiile pe care le-am dat pe Facebook și prin dovezile pe care le-am făcut privind plățile efectuate”, a explicat primarul Timișoarei.

Simona Neumann: „Suntem în relații foarte bune cu Ministerul Culturii”

Pe de altă parte, Simona Neumann, directorul Asociațiai Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021, ne-a declarat că Ministerul Culturii nu a făcut observații, ci este vorba doar despre un document de lucru, pentru a se stabili cum pot fi finanțate anumite proiecte.

„Este un document de lucru pe marginea unor proiecte pe care le-am propus noi și pe care le vom lămuri în cursul unei discuții cu echipa tehnică, nu e nicio altă problemă. Am și stabilit întâlnirea cu ministerul, săptămâna viitoare vom avea o întâlnire. Cu Ministerul Culturii suntem în relații foarte bune, ei voiau niște clarificări, iar acea notă internă, de fapt, era pentru vizita de monitorizare a juriului de la Bruxelles, pentru că erau întrebări ridicate de juriul de la Bruxelles în ceea ce privește modalitatea în care ministerul va putea finanța unele proiecte. Iar noi am înaintat ministerului niște proiecte și acum ne vom întâlni cu echipa tehnică de la minister, de la capitale culturale, ca să vedem cum pot dânșii finanța. Dar nu sunt observații, doar că nu se pot face finanțările așa cum a sugerat juriul de monitorizare, pentru că la noi legislația e diferită. Acum ne întâlnim să vedem cum putem pe legislația existentă să clarificăm finanțarea acestor proiecte”, ne-a explicat Simona Neumann.

În ceea ce privește proiectul de hotărâre aprobat, astăzi, de consilierii locali, directorul Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 a precizat că “este o formalitate. Este vorba de finanțarea activităților noastre de către primărie. Trebuia revăzută oferta noastră de comisia de cultură, iar oferta este programul nostru cultural, pe care l-am și prezentat la începutul anului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.