Embargo Fest, la final. Bajaga: ”Îmi place să vin în România, mai...

Embargo Fest, la final. Bajaga: ”Îmi place să vin în România, mai ales în această zonă învecinată cu Voivodina“ FOTO VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1006693484">

Cel mai „fresh“ festival născut în zona noastră, Embargo Fest, eveniment ce s-a desfășurat în weekend-ul trecut în comunitatea în care trăiesc cei mai mulți bulgari din România, Dudeștii Vechi, a avut parte de un succes deosebit, cele trei zile de distracție find savurate așa cum se cuvine de numeroșii spectatori. Conform organizatorilor, în cele trei zile de festival, la fața locului au participat aproximativ 8.500 de persoane, doar în ultima zi (cea de duminică) find prezenți 3.500 de oameni.

Festivalul organizat de Asociaţia Sfera Timişoarei, în parteneriat cu Primăria Dudeștii-Vechi, Consiliul Județean Timiș și câțiva sponsori a reușit să-și atingă principalul țel, acela de a dezvolta viața culturală a comunei aflate la zece kilometri distanță de punctul de trecere al frontierei dintre Serbia şi România.

Dincolo de programele artistice și elementele vizuale care au făcut trimitere la perioada embargoului, oamenii care au participat la evenimentul desfășurat în incinta stadionului Hristo Stoichikov au fost martorii unei organizări ca la carte. Grație numeroșilor voluntari care au participat la bunul mers al lucrurilor, totul a curs șnur. Încă de la sosire, spectatorii au fost îndrumați spre locurile de parcare libere de către voluntari, iar curățenia de la fața locului a fost impecabilă. Un alt aspect demn de remarcat a fost faptul că lumea este dispusă să plătească bilet de intrare la un eveniment. Spre deosebire de multele evenimente organizate cu intrarea liberă, la Embargo Fest lumea a plătit un bilet de intrare, lucru perfect normal într-o societate care își dorește să funcționeze după niște standarde normale.

Alături de scena principală, Embargo Fest a avut și Green Stage, un locșor de rai unde muzica electronică a răsunat alături de câțiva DJ cunoscuți, unde cei prezenți au asistat la răsăritul Soarelui într-un cadru feeric. Și copii au avut „lumea“ lor, printre manifestările organizate pentru ei numărându-se ateliere de pictură și teatru de păpuși. Sau activitățile din Luna Park-ul amenajat lângă stadion. Printre atu-urile care au demonstrat că Embargo Fest este un proiect cultural de viitor s-a numărat și faptul că organizatorii au pus accent pe prezentarea tradițiilor locale, cei prezenți participând și la reprize semnate de ansamblul de dansuri Slavjak, Ansamblul de dansuri sârbeşti Sf. Sava din Sânnicolau Mare sau Ansamblul de dansuri Palucenka.

În ultima zi a festivalului distracția a debutat cu Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Palucenka” din Dudeștii Vechi care a prezentat tradiţiile şi obiceiurile culturii bulgare bănățene. Mai apoi, copiii și nu numai ei au avut parte de spectacolul ”Noua poveste a Scufiţei Roşii”, realizată de Teatrul Merlin din Timişoara. Pe plan muzical la fața locului au evoluat Surprize Band, Olivera Petcov Band, Melting Dice și Bajaga i Instruktori.

Aflați pentru a doua oară în concert la Dudeștii Vechi, Bajaga și instructorii săi au oferit un spectacol memorabil, din care nu au lipsit hiturile binecunoscute sau piese mai noi, inclusiv din cel mai recent disc al trupei U Sali Lom. Distracția a continuat mai apoi la Green Stage, unde muzica electronică s-a îmbinat la fix cu un inedit foc de tabără.

„Am venit imediat după Revoluția din 1989 la Timișoara și am cântat în cadrul unui concert umanitar, iar apoi am revenit de mai multe ori în zonă. Ne-am făcut mulți prieteni în Timișoara, am constatat că avem acolo un public care cunoaște și apreciază ce facem. Am fost în Banat, dar și mai departe, în zona de graniță, la Turnu Severin și în cîteva localități pe malul Dunării. Ne-au invitat la Alexandria, dar a fost cam complicat să ajungem și acolo. Am cîntat la Lugoj, la Sînnicolau Mare, de Timișoara să nu mai vorbim. Îmi place să vin în România, mai ales în această zonă învecinată cu Voivodina unde oamenii ne cunosc și ne întîmpină cu brațele deschise. Am îndrăgit Timișoara, este un oraș european cu arhitectură frumoasă, are un centru istoric impresionant. Avem un album nou, al doisprezecelea oficial. În ultima vreme am redus colaborările. Cea mai recentă este cea cu prietenul meu Zdravko Čolić. Pe noul lui album piesa Mala a fost primul hit extras pe single. Îmi place să lucrez și cu alții, dar în ultima vreme se întâmplă mai rar, pentru că grupul nostru are o agendă încărcată. Avem o componență stabilă încă de la înființare, din 1984, cînd eram împreună cu Žika Milenković, Saša Lokner și Miroslav Cvetković Cvele, Čedomir Macura e cu noi de peste douăzeci de ani, iar Kića s-a alăturat acum vreo zece ani. Din fericire, nu am prea schimbat componența. Am început ca prieteni, iar acesta a fost un mare avantaj care probabil ne-a ajutat să ne menținem atâta timp. Nu am prea mult timp liber, dar când nu suntem în turnee îmi place să fiu cu familia, cu soția și cei doi copii. Întotdeauna e ceva de făcut și cu formația, pregătim piese noi, compun ceva pentru televiziune, muzică pentru film și teatru“, ne-a declarat Momčilo Bajagić, solistul trupei Bajaga.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.