FEST-FDR 2018: nouă zile de spectacol, zeci de artiști din toată Europa...

FEST-FDR 2018: nouă zile de spectacol, zeci de artiști din toată Europa și 10.000 de spectatori. Timișoara, scenă vie pentru teatru

0
DISTRIBUIȚI

Ultima ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti, organizat de teatrul naţional timişorean cu sprijinul municipalităţii şi al UNITER, a ajuns la momentul bilanţului, după cele nouă zile de spectacol în care artiştii şi spectatorii au împărtăşit împreună idei, emoţii, şi experienţe şi şi-au pus întrebări stârnite de spectacolele de teatru, dans şi muzică aduse în faţa publicului.

Tema acestei ediţii, “Involuţie-Revoluţie-Evoluţie”, a fost o provocare atât pentru artişti, cât şi pentru spectatori, fiind generoasă pentru creatori, dar în acelaşi timp acută pentru societate şi viaţa cotidiană. O temă care oferă teatrului posibilitatea de a modela realitatea şi de a se implica, prin valenţele sale culturale şi estetice, în frânturi de viaţă cu accente etice, sociale şi civice.

În urma selecţiei făcute de teatrologul Oana Borş, secţiunea FDR a reunit zece spectacole ale căror texte aparţin unor autori români contemporani din generaţia 2000 – Mihaela Michailov, Luminița Țâcu, Alexandru Popa, Csaba Székely, Bogdan Theodor Olteanu, Ada Lupu, George Ștefan, Daniel Chirilă, iar secţiunea FEST a adus la Timişoara 14 spectacole de teatru, de teatru-dans, de balet contemporan și de muzică, construind o panoramă a teatrului și a artelor spectacolului la nivel european: regizorii Milo Rau și Luk Perceval, teatrul Schaubühne din Berlin, Thalia din Hamburg, sau cel din Gent (Belgia), coregrafi care și-au pus amprenta asupra dansului contemporan european – Pál Frenak, Gigi Căciuleanu sau Brahim Bouchelagem, nume majore ale teatrului  românesc – Marcel Iureș, Florin Piersic jr., Maia Morgenstern, forme inedite ale spectacolului de stradă: teatru acrobatic cu compania eVenti verticali, teatru cu păpuși în mărime naturală cu Lightwave Theatre Company, dar și cea mai recentă producție a Teatrului Masca.

Nu în ultimul rând, concertul Subcarpaţi a adunat în jurul Sălii 2 mii de spectatori, încheind totodată primul modul al Atelierului Identitate, un proiect al Teatrului Național și al Subcarpați.

Cele 24 de spectacole s-au desfăşurat în cele trei săli ale teatrului, dar şi în Piaţa Victoriei sau Parcul Civic, transformate în săli de spectacol în aer liber. Spectacolelor li s-au adăugat patru lansări de carte și două mese rotunde pe teme importante pentru societatea actuală, susținute de jurnalistul Mihai Brezeanu, respectiv de Teo Burnar, coordonatorul proiectului Matricea Românească.

Festivalul a oferit artiștilor invitați la Timișoara un spațiu generos de dialog și de întâlnire.


Teatrul Național din Timișoara şi cei aproximativ 10.000 de spectatori care au umplut sălile şi spaţiile în aer liber şi-au adus, prin acest festival, un aport semnificativ la eforturile Timişoarei pentru a-şi onora titlul de capitală culturală europeană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.