Lecții neînvățate

Lecții neînvățate

0
DISTRIBUIȚI

Dacă nu plătești, o încurci. Mesajul e clar, fie că e vorba de 10 bani sau un milion de lei, fie că-i vorba de TVA, de defuncta taxă pe bacșiș sau de taxa pe litru de aer respirat, Finanțele sunt cu ochii pe noi. Nu și pe turnulețe, acolo sigur se plătesc toate taxele. Un stat, când ia niște bani de la cetățenii săi, teoretic face ceva cu ei. Pe lângă cheltuielile inerente, mai pui cărămidă pe cărămidă, la propriu sau la figurat. Dar… Sistemul educațional – la pământ.


Cel medical – la pământ. Infrastructura – sub pământ. Nici măcar sistemul menit să colecteze banul nu funcționează cum trebuie.

Deci dacă ceri bani cuiva, sub amenințarea unor repercusiuni, fără să oferi (mai) nimic în schimb, cum se cheamă? Iar despre membrii famigliei statale nici n-are rost să vorbesc, îi vedeți pe toți la televizor, din Caraș Severin până la Iași, cu conturile pline și declarații standard de nevinovăție. Așa stat, așa aleși. Sau era invers?

Istoria se uită, iar noi suntem experți în asta. Inevitabil detaliile pălesc din memoria colectivă dar, în cazurile fericite, măcar lecția rămâne peste generații. Noi nu suntem un caz fericit. Talentul de a ne tăia singuri craca de sub picioare ne este de neegalat. Cei care ar trebui să conducă dau constant cu bâta-n baltă, cu o perseverență demnă de o cauză mai bună, fie că subminează viitoru țării intenționat sau nu. Nici n-aș putea spune că furtul banilor publici ar fi principala problemă. Pentru că toți politicienii fac asta, oriunde, bagă în buzunar sau direcționează fonduri spre „prieteni”. Dar în alte țări parcă mai fac câte ceva și pentru comunitate, iar ai noștri, de multe ori, par pur și simplu proști, chiar și atunci când nu fură.

De partea cealaltă, comunitatea e parcă într-o transă continuă, de vreo 25 de ani. Mijloacele de distragere în masă care ne-au acaparat atenția imediat după revoluție au involuat, dar noi tot distrași suntem și, cu mult prea puține excepții, parcă prea puțin ne pasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.