Liga I made in TM. Aproape 30 de jucători formați în cel...

Liga I made in TM. Aproape 30 de jucători formați în cel mai vestic județ au evoluat la echipe din primul eșalon românesc, în acest sezon. Cine a făcut ”traseul durerii”, Timișoara – Dinamo

1
DISTRIBUIȚI
Claudiu Belu (foto, stânga) s-a obșinuit să joace împotriva fostei sale formații

Deși se acuză un ușor recul în performanțele echipelor timișorene la nivel de juniori, Banatul reprezintă în continuare o sursă importantă de fotbaliști pentru Liga I. Astfel, în sezonul 2017-18 doar o singură formație din play-off nu a folosit jucători crescuți în cel mai vestic județ, e vorba de CSM Poli Iași, a șasea clasată. Echipa cu cei mai mulți timișeni e, oarecum logic, ACS Poli.

Timișul are un lot complet în Liga I. Portari, fundași, mijlocași și atacanți formați în Capitala Banatului, Lugoj și Jimbolia au evoluat în această ediție de campionat. Doar patru grupări nu au în acest moment fotbaliști de aici: Poli Iași, Sepsi Sf. Gheorghe, Concordia Chiajna și Juventus București. Ultimele două sunt candidate serioase la retrogradare. Ce-i adevărat, gruparea cu cei mai mulți jucători formați în județul care se învecinează cu Ungaria și Serbia, localnica ACS Poli Timișoara, nu stă nici ea pe roze. Interesant e că antrenorul Adrian Neaga ar putea forma pe Bega un prim 11 valid cu jucătorii crescuți în zonă și folosiți deja în acest sezon. S-a ajuns la un număr impresionant de ”autohtoni” și prin strategie, dar și de nevoie, dată fiind situația financiară a clubului.

Câțiva dintre tinerii care au început fotbalul la LPS Banatul ori Srbianka Giuchici sunt considerați azi staruri la nivelul primului eșalon. Așa cum e cazul lui Romario Benzar, care e coleg la FCSB cu Ovidiu Popescu, mijlocaș reșițean crescut la Jimbolia și trecut apoi la ACS Poli, dar și cu Cristian Bălgrădean, originar de pe Aranca. În cazul goalkeeperului trebuie însă să fim sinceri și să recunoaștem că școala de fotbal a lui Helmuth Duckadam, de la Arad, a avut principalul rol în creșterea sa. De asemenea, Daniel Benzar, fratele primului, aparține tot de roș-albaștrii, dar a fost împrumutat la Voluntari. Pentru care a și avut cea mai bună evoluție chiar într-un meci important pentru zona ”roșie” pe ”Dan Păltinișanu”. Altfel, și celelalte fruntașe din acest moment au cel puțin câte un fotbalist format în Timiș și același club timișorean în comun. CFR-ul îi are pe Sebastian Mailat și Srdjan Luchin, la Craiova se află Cristi Bărbuț, iar Astra mizează pe Claudiu Belu și Silviu Balaure. Cu toții fac constant meciuri bune pentru ”angajatorul” lor. Nici Viitorul lui Gică Hagi nu ezită să privească spre colțul opus al țării. Mijlocașul Carlo Casap a jucat însă mai puțin în ediția 2017-18 a Ligii I din cauza unei accidentări. El a fost acaparat de la Timișoara în toamna lui 2012, profitându-se de haosul din fotbalul local după ”perioada Iancu”. Alte nume importante șlefuite în vestul țării sunt Gabriel Torje (revenit la Dinamo), Mircea Axente (FC Botoșani) și Petre Ivanovici (FC Voluntari). Cei mai mulți bănățeni din elită au în C. V. la copii și juniori clubul FC Politehnica, în zece cazuri, ACS Poli și Banatul, cu câte șapte, respectiv șase jucători, urmează într-o astfel de ierarhie. În unele cazuri timișenii au la istoric câte două grupări-pepinieră.

În Liga I se află în acest moment tot 28 de jucători crescuți la cluburi din Timiș, la fel de mulți ca numărul celor care au bifat jocuri stagionale.


Portarul Mădălin Smaranda și fundașul Ionuț Murariu nu au evoluat niciun minut în campionat pentru ACS Poli, dar au făcut-o în Cupa României. De asemenea, timișorenii, care teoretic mai pot apela oricând la un produs propriu, s-au despărțit în iarnă de Bocșan, cedat Ripensiei în B. Iar Cristian Danci, un alt jucător format pe Bega care nu mai apare în Liga I din această primăvară, a părăsit-o pe Gaz Metan pentru FC Hermannstadt (Liga a II-a). Ei doi au avut meciuri oficiale și în campionat. În Liga I mai activează și mulți alți fotbaliști care au avut de-a face cu cluburile din Timișoara în diverse perioade ale carierei lor.

Traseul durerii: Timișoara-Dinamo

Dacă ACS Poli nu cade, numărul jucătorilor din elită formați în Timiș va crește cu siguranță în ediția următoare a Ligii I. Dinamo București l-a acontat deja pe Deian Sorescu (20 ani) de la ASU Politehnica, iar mijlocașul se va muta la vară în Capitală. Fapt ce le-a reamintit fanilor despre numeroasele transferuri din trecut ale talentelor locale către marele ”dușman” din Ștefan cel Mare. După Revoluție o echipă cu tot cu rezerve a ajuns de pe Bega la ”câini”. Începând cu mult iubitul Titi Varga, acestea au continuat cu Cosmin Contra ori Florin Macavei. Seria mutărilor blamate de susținătorii bănățenilor nu s-a oprit în perioada de îndestulare cu ”BkP” pe piept. Silviu Bălace și Gabriel Torje au fost doar alte două astfel de episoade. Totuși, din 2011-12, de la plecările lui Luchin și Curtean, se mai consemnase o singură pierdere reală, cea a lui Dorin Rotariu. Atât fotbalul timișorean, cât și clubul alb-roșu sunt departe de momentele de glorie. Astfel, mutările către gruparea mult urâtă în Banat s-au rărit considerabil și aceasta nu mai poate fi văzută ca prădătorul de dinainte. Drept dovadă Dinamo e în acest sezon doar în play out, la fel ca ACS Poli. Interesant e că tot în perioada Politehnicii cu Marian Iancu la conducere au început să apară și mutările în sens invers. De notorietate a fost sosirea la pachet în ediția 2006-07 a lui Dan Alexa și Ștefan Grigorie, primul fiind în acel moment cu adevărat ”persona non grata”. Dar suporterii alb-violeți au fost apoi cuceriți de evoluțiile celui care avea să preia și banderola de căpitan a echipei de pe ”Dan Păltinișanu”. ACS Poli a transferat și ea un dinamovist în acest sezon, pe fundașul argentinian Maxi Oliva.

Jucătorii formați în Timiș aflați la grupări din Liga I (28):

CFR Cluj (2):

Sebastian Mailat (ACS Poli)

Srdjan Luchin (LPS Banatul)

FCSB (3):

Ovidiu Popescu (Marcel Băban Jimbolia)

Romario Benzar (Srbianka Giuchici/LPS Banatul)

Cristian Bălgrădean (Unirea Sânnicolau Mare/Atletico Arad)

Viitorul (1):

Carlo Casap (FC Politehnica/Academia Hagi)

 

CSU Craiova (1):

Cristi Bărbuț (FC Politehnica/ACS Poli)

Astra (2):

Claudiu Belu (FC Politehnica)

Silviu Balaure (LPS Banatul/ACS Poli)

 

Poli Iași (0):

Dinamo București (1):

Gabriel Torje (Srbianka Giuchici/FC Politehnica)

FC Botoșani (2):

Eduard Pap (Marcel Băban Jimbolia)

Mircea Axente (LPS Galați/FC Politehnica)

Sepsi (0):

FC Voluntari (2):

Petre Ivanovici (FC Auto Timișoara)

Daniel Benzar (LPS Banatul)

ACS Poli Timișoara (13):

Mădălin Smaranda (UMT)

Cristian Melinte (LPS Banatul)

Ionuț Murariu (LPS Banatul)

Alin Șeroni (CSS Lugoj)

Denis Haruț (ACS Poli)

Bogdan Străuț (CFR Timișoara/FC Politehnica)

Adrian Zaluschi (Srbianka/FC Politehnica)

Andrei Artean (FC Politehnica)

Cosmin Bîrnoi (ACS Poli)

Alexandru Popovici (FC Politehnica)

Sebastian Velcotă (ACS Poli)

Octavian Drăghici (UMT)

Lucian Oprea (ACS Poli)

Concordia Chiajna (0):

Gaz Metan Mediaș (1):

Sergiu Popovici (LPS Banatul)

 

Juventus București (0):

*În paranteză sunt trecute echipele la care au evoluat la nivel de copii și juniori

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.