Măsuri pentru combaterea corupției în sport

Măsuri pentru combaterea corupției în sport

0
DISTRIBUIȚI

Oameni implicați în fenomen, în special impresari, recunosc cu seninătate că mulți fotbaliști joacă la pariuri, în special la nivelul ligilor inferioare. „De foame”, este explicația pe care am auzit-o de la Ana Maria Prodan.

Situația nu este valabilă doar pentru România. În toată lumea există rețele bine puse la punct care corup fotbaliști pentru a manipula rezultate. În schimbul a câteva mii de euro, un fundaș poate face penalty sau poate faulta din postură de ultim apărător,  lăsându-și, astfel, echipa în inferioritate numerică. Trucarea meciurilor este un flagel care îndepărtează lumea de la stadion.

Mobilizare generală în sport

În acest context, asistăm la o mobilizare generală a entităților din lumea sportului și a unor organisme precum Interpol și Consiliul Europei, având ca scop combaterea cât mai eficientă a acestui flagel.

La Lisabona, a avut loc o întrunire a rețelei platformelor naționale de luptă împotriva manipulării rezultatelor sportive, rețea aflată în coordonarea Consiliului Europei și care a reunit reprezentanți din 22 de țări. S-a discutat despre o abordare sistematică a colaborării transnaționale între platformele din fiecare stat membru și despre asistența oferită țărilor pentru a preveni, detecta și investiga trucarea rezultatelor evenimentelor sportive. „Grupul de la Haga”, așa cum mai este numită această rețea, va juca un rol activ în organizarea celei de-a treia Conferințe pentru Lupta Împotriva Manipulării Competițiilor Sportive.

Lupta împotriva corupției în sport este coordonată de la acest nivel și se duce pe mai multe fronturi. În prima linie, stau casele de pariuri și participanții la evenimentele sportive. Măsurile luate iau forme diverse.

Front comun al caselor de pariuri

Deși vorbim la nivel teoretic de o concurență între operatorii de jocuri de noroc, între ei există o colaborare strânsă prin prisma obiectivului comun al limitării efectelor manipulării rezultatelor.

Casele de pariuri online contribuie la o bază de date comună, în care sunt centralizate pariurile. Astfel, dacă cineva pariază sume mari pe un meci și la Fortuna, și la Unibet, și la Admiral (de exemplu), se declanșează un sistem de alarmă recepționat de toți operatorii, dar și de autorități abilitate să investigheze prosibile fraude, precum Interpolul.

 Campanii ale sindicatelor fotbaliștilor

O altă forță care luptă împotriva corupției în sport este reprezentată de uniunile naționale ale fotbaliștilor, coordonate la nivel global de Sindicatul internațional al fotbaliștilor (FIFPro).


Aceste uniuni desfășoară campanii periodice, prin care membrii lor sunt avertizați în legătură cu răul reprezentat de trucarea rezultatelor, la nivel de echipă și la nivel individual. Campanii precum „Don’t fix it!” sunt finanțate de FIFA și UEFA, însă există și acțiuni organizate de sindicatele fotbaliștilor cu resurse proprii.

Fonduri Europene pentru proiecte care combat corupția din sport

Și Comisia Europeană joacă un rol activ în combaterea meciurilor trucate, considerând că acest fenomen îi afectează pe toți cetățenii continentului, nu numai pe cei implicați în domeniul sportiv. Astfel, CE oferă finanțare prin programul Erasmus + (2014-2020) pentru proiectele care au ca obiectiv combaterea corupției din sport.

De asemenea, ca urmare a adoptării unul plan de lucru pentru sport, Comisia Europeană a organizat un grup de cinci experți în probleme de sport care să monitorizeze stadiul implementării politicilor vizavi de prevenirea și lupta împotriva fenomenului manipulării rezultatelor evenimentelor sportive.

Agenții specializate în depistarea meciurilor suspecte

Foarte eficiente în acest război sunt și agențiile specializate în monitorizarea meciurilor din întreaga lume, precum Sportradar. Această agenție are un departament special de integritate, în cadrul căruia se monitorizează în timp real peste 60.000 de evenimente sportive pe an din toată lumea, cea mai mică suspiciune fiind semnalată autorităților. Și nu vorbim numai despre fotbal. Respectiva agenție colaborează cu FIFA, NBA, NHL, IIHF, ITF, World Rugby, ICC, UEFA, AFC sau CONMEBOL.

Aplicații mobile pentru denunțarea tentativelor de fraudă

Tot mai multe companii de software dezvoltă aplicații mobile pentru denunțarea tentativelor de fraudă. Sportivii, antrenorii sau arbitrii se pot loga în aceste aplicații printr-un cod unic și pot comunica direct cu departamentul de integritate al federației sportive din țara lor. O asemenea aplicație este disponibilă și în România.

Mecanismul de luptă împotriva corupției în sport este tot mai complex și tot mai atent la detaliile care diferențiază un meci suspect de unul în care toate părțile își apără corect șansele.