DIICOT Timișoara, împreună cu polițiștii de frontieră, au organizat astăzi o nouă operațiune de proporții. Aceasta vine în continuarea acțiunii internaționale de luna trecută în care au fost capturați o parte din liderii uneia dintre cele mai mari rețele care asigura transportul migranților din Turcia spre vestul Europei.
Gruparea era organizată pe segmente naționale coordonate de cetățeni de aceeași etnie cu cei traficați. În urma anchetei s-a stabilit că, pe teritoriul României, gruparea avea trei paliere. Conducerea era asigurată de un cetățean irakian cu rezidență în Suedia, care a avut până în septembrie 2017 un sirian ca aghiotant, rolul acestuia fiind preluat de un algerian.
Pentru a asigura securitatea rețelei, contactele cu ceilalți membri ai grupării se făceau doar pe Whatsapp sau Viber.
Când erau adunați migranți pentru un transport, se apela la palierul de coordonare a activităților de transport, condus de un pakistanez cu rezidență în Grecia și un cetățean sârb. Una dintre echipele de transport era formată exclusiv din cetățeni sârbi, care intrau în țară cu o zi – două înainte, aducând una dintre mașinile folosite pe platformă. Ca să nu fie înregistrate în bazele de date ale autorităților române, aceștia foloseau pentru transportul migraniților prin România, până la granița cu Ungaria, exclusiv mașini înmatriculate în Serbia. O a doua echipă de transport era formată din trei persoane și coordonată de un pakistanez. Acesta a racolat mai mulți cetățeni români și albanezi, care se ocupau de transportul migranților până la granița cu Ungaria.
Pentru a-și crește profitul din transportarea migranților, membrii grupării i-au folosit pe aceștia drept cărăuși pentru drogurile de risc care erau aduse din Serbia în România peste fâșia verde. Cei care transportau canabisul primeau o reducere la prețul transportului.
În acest al doilea dosar al DIICOT Timișoara, după cel din martie, a fost începută urmărirea penală față de 22 de inculpați, urmând ca pentru 12 dintre aceștia să se ceară mandate de arestare preventivă, care urmează să fie puse în executare de toate țările participante la acțiune.