Ministrul Apelor a anunțat la Timișoara momentul la care Administrația Canalului Bega...

Ministrul Apelor a anunțat la Timișoara momentul la care Administrația Canalului Bega va fi înființată: “S-a pus căruța înaintea boilor”

0
DISTRIBUIȚI

Nu vom pierde banii europeni alocați pentru reabilitarea malurilor Begăi. Asta pentru că, săptămâna viitoare, va fi aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern privind înființarea Administrației Canalului Bega, fără de care vaporașele nu pot circula pe Bega. Anunțul a fost făcut de ministrul Apelor, Ioan Deneș, astăzi, la Timișoara, care a acuzat reprezentanții primăriei că au pus căruța înaintea boilor.

„Municipiul Timișoara a accesat bani europeni pentru a face pe canalul Bega turism, agrement. A achiziționat șapte vaporașe, în valoare de două milioane de euro. Problema e că la această investiție din fonduri UE s-a pus căruța înaintea boilor, în sensul că etapele corecte pentru ca o astfel de investiție să se deruleze pe circuitul și pe pașii normali trebuiau parcurse mai multe etape. În primul rând, să faci agrement pe un luciu de apă trebuie să se înființeze o administrație fluvială a canalului Bega. S-au cumpărat vaporașele fără ca această administrație să existe. Exista pericolul ca în iunie 2018, acești bani care au fost luați de la UE pe acest proiect să fie returnați de către Consiliul Local Timișoara înapoi Uniunii Europene”, a declarat ministrul Apelor și Pădurilor.

Ioan Deneș susține că Primăria Timișoara a informat ministerul cu privire la această situație abia în a doua parte a anului trecut și că s-a încercat găsirea de soluții legale astfel încât situația să fie rezolvată.

„Noi am înțeles că acești bani trebuie să-i dea cetățenii Timișoarei Uniunii Europene și am început să căutăm toate soluțiile legale astfel încât acest proiect, să rezolvăm noi pașii care trebuiau făcuți de la început: înființarea administrației navigabile.


Acum suntem în următoarea situație: există un proiect de Hotărâre de Guvern făcut de Ministerul Transporturilor, Ministerul Apelor avizează acest proiect, l-am avizat. Au fost câteva observații făcute de Ministerul Justiției, care se rezolvă în această săptămână, urmând ca săptămâna viitoare să intre în ședință de Guvern și să fie aprobată înființarea Administrației Canalului Bega, astfel încât banii accesați pe fonduri europene să nu fie obligați cetățenii să-i returneze”, a declarat ministrul Apelor.

Vă reamintim că Primăria Timișoara a cumpărat șapte vaporașe în cadrul proiectului european de reabilitare a malurilor Begăi. Termenul până la care vaporașele ar fi trebuit să navigheze pe Bega a fost prelungit cu încă șase luni, până în data de 1 iunie. În cazul în care nu s-ar fi obținut această prelungire, Primăria Timișoara ar fi fost pusă în situația de a returna banii primiți pentru derularea proiectului, aproximativ șase milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.