Ministrul Apelor, însoțit de un alai de pesediști la inaugurarea Palatului Apelor....

Ministrul Apelor, însoțit de un alai de pesediști la inaugurarea Palatului Apelor. Probleme deja semnalate la lucrările finalizate după șapte ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Palatul Apelor, o adevărată bijuterie arhitecturală a Timișoarei, a fost inaugurat, astăzi, după ce clădirea a fost reabilitată în cadrul unui proiect în valoare de peste 2,6 miioane de euro. În clădirea aflată în Piața Maria își va desfășura activitatea Administrația Bazinală de Apă Banat.

La ceremonia de inaugurare a Palatului Apelor a participat și ministrul Apelor, Ioan Deneș, care a venit însoțit de un alai de pesediști. Printre aceștia s-a numărat Călin Dobra, șeful CJ Timiș, Silviu Hurduzeu, șeful CJ Caraș-Severin, Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timișoara, deputații Alfred Simonis, Adrian Pau și Bianca Gavriliță sau consilierul local Dan Idolu.

Pentru început, în holul instituției a fost oficiată o slujbă de sfințire a clădirii, săvârșită de episcopul vicar al Timișoarei, Paisie Lugojeanul, iar apoi patru grupuri de tineri din diferite țări au dansat. În final, a fost încinsă și o horă, în care s-au prins primarul Robu, Titu Bojin, șeful ABA Banat, Călin Dobra, ministrul Apelor sau Marius Craina.

De asemenea, Ştefan Popa Popa’s a pregătit expoziţia „Personalităţi ale Marii Uniri şi Personalităţi contemporane”, în holul central al Palatului Apelor.

La finalul festivității de deschidere, Călin Dobra a precizat că Palatul Apelor este o „clădire emblematică”, iar ministrul Apelor, Ioan Deneș, a precizat că „am venit să inaugurăm o clădire administrativă, Palatul Apelor, în care este de fapt istoria Timișoarei. Ne dăm seama cât de efemeri suntem când vedem astfel de edificii care ne copleșesc”.

Procesul de restaurare a clădirii aflate în Piața Maria, construită în 1901, a început în anul 2011, pentru că era puternic deteriorată. Reabilitarea a început odată cu investiția „Ecologizare Canal Bega pe sector Timișoara – frontieră Serbia”. Potrivit reprezentanților ABA Banat, la finalul lucrărilor, a fost prevăzut iluminatul artistic al fațadelor, cu corpuri de iluminat speciale.

„În 2012, în urma unui control al Curții de Conturi, unii inspectori mai zeloși au considerat că banii care au venit de la Guvern au fost greșit alocați pentru această clădire, ABA Banat fiind considerată ca fiind societate comercială, ci nu o instituție a statului. Au considerat că banii trebuie să vină din fonduri proprii. Ne-am judecat și în noiembrie 2017 am câștigat în instanță, nu am mai fost nevoiți să dăm banii înapoi la Guvern. Prin noua conducere de la Curtea de Conturi, care a fost mult mai înțelegătoare, am reușit în 2016, am deblocat proiectul și au fost de acord, cu toate că ne judecam, să reluăm licitația. A fost reluată, am avut noroc că a câștigat aceeași firmă. Mai avem de făcut demisolul și mansarda”, a afirmat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Procesul de restaurare nu a fost chiar unul de… restaurare, conform lui Ilie Sîrbu, președintele Asociației Culturale „Salvați Patrimoniul Timișoarei”. Acesta a semnalat o serie de nereguli legate de ornamentele de pe fațada clădirii, „care se pierd cu fiecare renovare, chiar și cu cea în curs – care se pretinde a fi restaurare de monument istoric și are un buget pe măsură”.


Sîrbu a observat că o serie de detalii și ornamente au fost modificate sau chiar au dispărut, dovedind acest lucru cu imagini vechi alăturate pozelor cu noua înfățișare a clădirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.