Mircea Diaconu: „Eu sunt naționalist în sensul că vreau ca națiunea mea...

Mircea Diaconu: „Eu sunt naționalist în sensul că vreau ca națiunea mea să fie cea mai tare din Europa”. Ce spune despre un nou mandat de europarlamentar VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Mircea Diaconu, invitat în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, crede că România în Anul Centenarului Mari Uniri este lipsită de gesturi fundamentale care să contribuie la dezvoltarea țării.

„Povestea e România. Până la urmă, în anumite momente din viața unui cuplu, prietenii, se dovedește dacă da sau dacă nu. O aniversare poate fi un prilej de a înțelege, de a se face un bilanț. Proba de 100 de ani ar trebui să o trecem, dar nu o trecem, din păcate. Nu se vede, nu se simte. Niște lucruri mărunte. Unde sunt gesturile fundamentale, care pot însemna un bilanț identitar? Continuăm să discutăm în piuneze. Nu discutăm lucruri fundamentale”, a spus Mircea Diaconu.

Întrebat dacă crede că în an aniversar al României există interes pentru identitatea națională, invitatul PRESSALERT LIVE a precizat că: „proba trebuie să o trecem cu toții, nu doar politicienii. Există structuri academice, universitare, care pot să se manifeste în sensul acesta. Măcar istoria condensată, pe repere, să o scrie cineva. Să nu mai funcționeze cu câteva pagini rupte de acolo.


Poate că o broșură care să ajungă în buzunarul fiecărui om din România. Ceva, acolo… O spun la mod simbolic, metaforic. Orice cetățean măcar acum trebuie să primească repere ale identității sale de tip istoric, cultural, un pachet, oricât de mic”.

Europarlamanetarul Mircea Diaconu nu s-a sfiit să-și manifeste naționalismul, explicând sensul care-l reprezintă pentru el: „eu sunt naționalist în sensul că vreau ca națiunea mea să fie cea mai tare din Europa. Aceasta e forma mea de naționalist. Aceasta este lupta mea sau dorința mea”. Cât despre lipsa forței de muncă și aducerea acesteia din țări aflate la mii de kilometri distanță, Mircea Diaconu crede că privirea ar trebui îndreptată mai degrabă către români, ca ei să se întoarcă acasă. „cetățenii tăi sunt forța ta. Națiunea e forța ta. Aștepți să vină alții? Nu cumva e important ca cei care au plecat să se întoarcă și să lucreze în țară, să rămână în țară. În Europa politică de vârf lumea e speriată de naționalism, populism. A fi naționalist e natural, ca și cum ți-ar fi foame sau te îndrăgostești. Nu poți să o negi, trebuie să o accepți ca atare”, este de părere actorul cunoscut din filme precum „Profetul, aurul și ardelenii” sau „Filantropica”.

Chestionat pe tema unui nou mandat în Parlamentul European, Mircea Diaconu, care în 24 decembrie 2019 va împlini vâsta de 70 de ani, a menționat că: „trupul meu vrea una. Spuneam la un moment dat că atunci când voi împlini 60 de ani voi lăsa totul și mă voi retrage la țară, să stau pe prispă, să las tot. Acum muncesc cum nu am mai muncit niciodată. Trupul meu vrea acasă, nu îmi mai place afară. E o modă, e o prostie să fii afară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.