A murit Lucian Pintilie. Filmele și viața unui regizor de excepție

A murit Lucian Pintilie. Filmele și viața unui regizor de excepție

0
DISTRIBUIȚI

Reputatul regizor Lucian Pintilie s-a stins din viaţă aseară, la vârsta de 84 de ani, după ce fusese internat duminică în stare gravă la spitalul Elias, în urma acutizării mai multor afecţiuni

cronice.

Născut într-o localitate din Basarabia în 1933, Lucian Pintilie a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică şi a regizat spectacole de mare ţinută la teatrul „Bulandra” din Bucureşti, unde a lucrat cu cea mai selectă echipă de actori ai teatrului românesc.

A fost un regizor incomod pentru regimul comunist, care i-a interzis atât filme, cât şi spectacole, un regizor despre care Maia Morgenstern, care a jucat într-unul dintre cele mai bune filme ale lui Pintilie, ”Balanța”, spune că şi-a asumat riscul „de a înota împotriva curentului”. Filmul „Reconstituirea”, povestea unei bătăi între doi tineri care, după reconstituirea făcută de miliţie s-a transformat în crimă, a fost scos de pe ecrane în 1968, chiar din ordinul lui Nicolae Ceauşescu, dar este considerat de critica de specialitate cel mai bun film din istoria cinematografiei româneşti.

Câţiva ani mai târziu, spectacolul „Revizorul” de Gogol a fost interzis de cenzură după doar trei reprezentaţii, pentru unele subtilităţi regizorale care făceau trimitere la regimul din România şi erau foarte gustate de public, iar filmul „De ce bat clopotele Mitică?” inspirat din opera lui Caragiale, a fost, de asemenea, interzis de activiştii culturali la începutul anilor ʹ80, ajungând pe marele ecran abia după înlăturarea regimului ceauşist.

Aidoma altor regizori valoroşi, Lucian Pintilie a luat drumul exilului după ce în anii ʹ70, care au urmat „revoluţiei culturale”, i s-a interzis să mai lucreze în ţară.


A montat spectacole de succes la teatre din Paris şi în S.U.A., reîntorcându-se în România după 1990, când a turnat o nouă serie de filme şi a publicat volumul „Bricabrac”, în care e relatată povestea spectacolelor şi a filmelor interzise de cenzură. A lucrat cu actori de prima mână ai teatrului românesc, a căror carieră a fost profund marcată de colaborarea cu personalitatea de-a dreptul excepţională care a fost Lucian Pintilie, şi şi-a pus amprenta asupra carierei regizorale a mai tinerilor săi confraţi.

Surse foto: activenews.ro, stelian-tanase.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.