A murit părintele a mii de copii. Profesorul Ioan Munteanu, pionier al...

A murit părintele a mii de copii. Profesorul Ioan Munteanu, pionier al fertilizării in vitro în România, a încetat din viață

0
DISTRIBUIȚI

Unul dintre cei mai apreciați doctori și oameni de știință din ultimele decenii, profesor doctor Ioan Munteanu, părintele fertilizării in vitro în România, a încetat din viață sâmbătă seara, la vârsta de 79 de ani, în urma unei comoții cerebrale.

„Am lucrat cu el din anul 1990. De când sunt eu la Maternitatea Bega am lucrat cu el, mi-a fost profesor, dascăl, mentor, coleg. În 23 iunie ar fi împlinit 80 de ani. Peste 50 de ani din viață i-a dedicat medicinei și a avut niște realizări extraordinare. Este omul care a condus echipa care a făcut prima fertilizare in vitro în România, în mai 1995, și România devenea a 18-a țară de pe planetă care folosea proceduri de reproducere umană asistată în tratamentul sterilizării. Ioan Munteanu a creat centrul de chirurgie laparoscopică de la Maternitate Bega, a fost președintele Societății Române de Obstetrică – Ginecologie, a organizat congrese naționale și internaționale, a fost omul care a condus Clinica Bega timp de 31 de ani”, ne-a declarat medicul ginecolog Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timișoara.

Ioan Munteanu s-a născut pe 23 iunie 1938 și, după ce a făcut școala primară pe malul Mureșului, în localitatea timișeană Igriș, s-a mutat la Timișoara, unde a absolvit liceul și mai apoi Facultatea de Medicină, cu media 10, în 1961.

A devenit medic specialist în obstetrică-ginecologie în 1966, iar în 1972 a obținut titlul de doctor în medicină.


De-a lungul timpului s-a specializat în diverse stagii la București, Cluj-Napoca, Leuven (Belgia), St. Louis și Chicago (Statele Unite), iar din 1985 a fost expert al Organizației Mondiale a Sănătății pentru demografie în Grecia, Bulgaria și Portugalia.

Din 1987 a fost șeful Clinicii Universitare de Obstetrică-Ginecologie „Bega”, unde au fost consemnate mai multe realizări în domeniul reproducerii umane asistate. Astfel, în 1992 au avut loc primele intervenții chirurgicale laparoscopice în ginecologie, în colaborare cu Clinica de Ginecologie din Heidelberg (Germania), iar în 1995 au fost reușite, pentru prima oară în România, fertilizarea in vitro și embriotransferul uman, realizări urmate de nașterea primului copil conceput prin fertilizare in vitro în țara noastră, pe 6 februarie 1996. A urmat primul embriotransfer la mamă purtătoare, primele sarcini multiple prin fertilizare in vitro (1997), organizarea Primului Congres Național de Reproducere Umană Asistată cu participare internațională, organizat sub inaltul Patronaj al Academiei Romane (1999) și nașterea primului copil prin fertilizare in vitro la o mamă de 50 de ani (2001).

Înmormântarea va avea loc marți, de la ora 15.00, la Cimitirul Eroilor din Timișoara.

Odihnească-se în pace!

Sursa foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.