Muzeul de Artă din Timișoara a pierdut definitiv 27 de picturi ale...

Muzeul de Artă din Timișoara a pierdut definitiv 27 de picturi ale lui Corneliu Baba, în ciuda declarațiilor șefului CJ Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Situație incredibilă la Muzeul de Artă Timișoara, unde nu vor mai putea fi admirate 27 de picturi ale lui Corneliu Baba dintr-un motiv stupid. Tablourile au fost împrumutate în 2006, de la Muzeul Național de Artă al României, când între cele două instituții a fost semnat un contract în acest sens, care a fost prelungit anual.

Astfel, Muzeul de Artă din Timișoara avea obligația de a expune integral întreaga colecție, lucru pe care nu l-a făcut. Totul a ieșit la iveală după ce, în toamna anului trecut, conducerea Muzeului Național de Artă al României a solicitat inventarierea tablourilor.

Directorul instituției de artă din Timișoara, Victor Neumann, a înștiințat Muzeul de Artă al României că patru dintre cele 27 de lucrări semnate Corneliu Baba nu au fost expuse și au “rămas neidentificate”, fiind depozitate în arhiva muzeului, care era sub cheie din cauza unui litigiu cu un fost angajat al Muzeului de Artă din Timișoara.

Ca urmare a acestui lucru, la data de 1 februarie, Muzeul de Artă din Timișoara este notificat că a fost reziliat contractul de împrumut a celor 27 de picturi, iar săptămâna trecută, tablourile au plecat la București.

Deși șeful Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, afirma că picturile semnate de Corneliu Baba se vor întoarce în capitala Banatului, reprezentanții Muzeului Național de Artă al României anunță că acest lucru nu se va întâmpla.

“Ca urmare a interesului suscitat de situația celor 27 de picturi de Corneliu Baba împrumutate Muzeului de Artă Timișoara, Muzeul Național de Artă al României face următoarele precizări: În urma nerespectării de către Muzeul de Artă Timișoara a clauzei contractuale privind expunerea integrală a celor 27 de lucrări de Corneliu Baba, clasate în categoria juridică „Tezaur”, împrumutate acestei instituții prin Contractul nr.


302/14.11.2017, Muzeul Național de Artă al României a fost nevoit să procedeze la rezilierea acestuia. În consecință, lucrările au fost aduse la sediul muzeului nostru, astăzi, 27 aprilie ac (vineri – n.r.). În conformitate cu observațiile făcute de comisia de specialiști a MNAR, care a examinat lucrările la Timișoara în data de 6 martie 2018, picturile ce necesită intervenții de restaurare vor intra în laboratorul de profil al instituției noastre”, a transmis Muzeul Național de Artă al României, într-un comunicat de presă publicat astăzi de news.roo.

Potrivit reprezentanților instituției, până la acest moment, nu există niciun angajament intern sau extern, referitor la un nou împrumut “care să privească, fie și parțial, aceste opere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.