Primăria Timișoara, măsuri urgente după protestul studenților de la Facultatea de Muzică

Primăria Timișoara, măsuri urgente după protestul studenților de la Facultatea de Muzică

0
DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Timișoara iau, în sfârșit, primele măsuri concrete în ceea ce privește reabilitarea spațiului în care învață studenții de la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest. Este vorba de clădirea Primăriei Vechi, aflată în Piața Libertății, unde, sâmbătă seara, a izbucnit un incendiu după ce un panou electric a luat foc. Ca urmare a acestui incident, ieri, o parte dintre studenți au protestat față de condițiile în care învață, afișând diverse mesaje pe holurile UVT.

Astăzi, mai mulți studenți de la UVT, împreună cu prorectorul Ovidiu Megan, au avut o discuție cu Nicolae Robu, la sediul Primăriei Timișoara, cu scopul de a se găsi soluții urgente astfel încât tinerii de la Facultatea de Muzică să se simtă în siguranță în clădirea din Piața Libertății. Potrivit primarului Timișoarei, chiar de mâine vor începe lucrările de reabilitare a spațiului.

„Studenții nu au venit să protesteze, ci să sesizeze o stare de fapt. Le-am explicat că nu avem alte spații pe care să le putem da pentru Facultatea de Muzică, dar le-am promis că se vor face intervenții de urgență pentru punerea în siguranță a clădirii. Trebuie curățate curțile interioare, mai trebuie dat mortar jos de pe pereții din curțile interioare.


Mi-au explicat că este și igrasie și o să cer celor care se ocupă cu așa ceva să vadă care e cauza, ei susțin că sunt scăpări de apă la subsol de ani de zile. Incendiul s-a produs la un transformator electric care nu este în responsabilitatea noastră. Enel va trebui să ne despăgubească pentru daunele care s-au produs. Trebuie să intervenim în regim de urgență pentru punerea în siguranță a clădirii și pentru creșterea confortului studenților, nu e normal să facă școală în spații cu igrasie”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai precizat că Direcția de Dezvoltare a primit sarcina să preia proiectul reabilitării clădirii, afirmând că va monitoriza personal situația.

„Voi da dispoziții imediat, de mâine să se facă intervențiile de punere în siguranță și inclusiv de deschidere a unui nou acces, pentru că cei patru studenți care au rămas în clădire sâmbătă nu au putut ieși, întrucât o altă ușă e blocată de șantierul de la clădirea primăriei de pe str. Vasile Alecsandri”, a afirmat Nicolae Robu.

Pe de altă parte, Ovidiu Megan, prorectorul Universității de Vest din Timișoara, a precizat că instituția nu a putut interveni pentru a realiza lucrări de urgență pentru că Primăria Veche este monument istoric.

„Domnul primar a fost foarte deschis, ne-a pus la dispoziție un departament și o persoană responsabilă. Este în interesul tuturor ca această școală să aibă condiții decente și această clădire, care este una deosebit de importantă, să arate cum trebuie. Lucrurile au fost puțin complicate de contractul de comodat care există între universitate și primărie. Fiind un monument istoric, noi nu avem voie să facem anumite lucruri sau dacă îl faci, ești pasibil de dosar penal. Primăria trebuia să facă aceste lucruri, a fost sesizată, nu s-au mișcat lucrurile la timp. Studenții rămân acolo, a fost ideea de a începe reabilitările pe sectoare, astfel încât să se poată desfășura unele activități didactice. O să mai alocăm și noi spații pe o perioadă în care un anumit sector de clădire este în reabilitare. S-au mai făcut lucrări acolo, dar vă rog să mă credeți că suntem ca în povestea meșterului Manole. Acum reabilitezi și peste șase luni e cojit tot, pentru că vine apă din subsol și nu este o soluție. Ideea a fost să fie o reabilitare de substanță, care să spună stop acestor infiltrații de apă care afectează tot. Nu e vorba doar de cum arată, ci și de cum se simt copiii acolo”, a declarat Ovidiu Megan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.