Retim acuză timișorenii că nu au respectat programul de colectare al gunoaielor...

Retim acuză timișorenii că nu au respectat programul de colectare al gunoaielor în campania de curățenie. Ce cantitate uriașă de deșeuri a adunat

0
DISTRIBUIȚI

Societatea de salubrizare a Timișoarei, Retim, se laudă că a strâns o cantitate impresionantă de gunoaie în timpul curățeniei de primăvară. Campania s-a încheiat duminică, 13 mai, iar potrivit unui comunicat de presă transmis, astăzi, de reprezentanții firmei, au fost colectate 2.676 de tone de deșeuri, cu 500 de tone mai mult decât în 2017. Din această cantitate, doar aproape zece tone ar reprezenta deșeuri recuperabile – plastic, carton, metal și anvelope.

Retim acuză locuitorii din Timișoara că nu au respectat programul de colectare, astfel că societatea ar fi fost nevoită să intervină de mai multe ori.

„Pentru buna desfășurare a campaniei, Retim a mobilizat săptămânal pe perioada desfășurării acesteia, de luni până sâmbătă, o flotă de zece autovehicule. În cele patru duminici dintre 16 aprilie și 13 mai, pe traseele din Timișoara au intervenit câte 24 de autovehicule Retim care au colectat numai deșeurile depuse în cadrul acestei campanii. Ca în fiecare an, Retim a agreat cu Primăria Municipiului Timișoara un program de colectare, care a fost transmis populației. Acesta nu a fost însă respectat în totalitate de către cetățeni, fiind necesare frecvent intervenții în afara graficului, cu reveniri pe traseele pe care au fost depuse deșeuri după data de colectare programată sau înainte de această dată”, transmite Retim.

Reprezentanții societății de salubrizare mai precizează că nu ar fi fost respectat nici regulamentul campaniei în ceea ce privește tipurile de deșeuri care se puteau colecta și modul de depozitare al acestora.

„În multe cazuri deșeurile au fost depuse amestecat, făcând imposibilă selectarea lor la punctul de colectare.


De asemenea, deșeurile vegetale provenite din toaletarea copacilor au fost tăiate la maximum 1 m lungime și legate în snopi, așa cum prevede regulamentul, doar în proporție de aproximativ 10%, făcând foarte dificilă ridicarea lor de către agenții de salubrizare. În plus, chiar și instituțiile și societățile juridice au depozitat în ultimele săptămâni deșeuri pentru a fi colectate în cadrul acestei campanii destinată doar persoanelor fizice. Retim a colectat și aceste deșeuri pentru a asigura curățenia pe străzile Timișoarei”, arată Retim.

De asemenea, societatea de salubrizare se plânge de faptul că din cauza cantității mari de deșeuri, dar și a nerespectării graficului de colectare și a regulamentului de către populație, colectarea s-a desfășurat câte unsprezece ore pe zi.

„Am depus eforturi semnificative pentru buna desfășurare a campaniei. Am adaptat rapid modul de operare din teren așa încât să depășim toate neregulile care au apărut, de la depozitarea deșeurilor nepermise în campanie, la volumul de colectat mult sporit și în special la nerespectarea graficului de colectare de către cetățeni. Am mobilizat o flotă largă, am crescut efectivul de personal și am crescut numărul orelor lucru. Aceasta este ultima campanie de acest tip, din toamnă vom desfășura colectări de deșeuri voluminoase și periculoase trimestrial, în containere și prin aportul voluntar al cetățenilor”, au declarat reprezentanții Retim.

Societatea de salubrizare îi avertizează pe timișoreni asupra faptului că s-a finalizat campania de primăvară, astfel că este interzisă depozitarea deșeurilor în spațiile publice neamenajate în acest scop.

„De asemenea, Retim nu va mai colecta în nicio situație deșeurile voluminoase precum mobilier, covoare, saltele și nici deșeuri periculoase precum baterii, acumulatori, ambalaje de lacuri și uleiuri. Acestea se vor păstra în gospodării până la anunțarea următoarei campanii care se va desfășura după noul sistem de colectare în containere dedicate, care se vor amplasa în toate cartierele orașului după un grafic care se va anunța în prealabil. Fiecare cetățean va fi responsabil să aducă deșeurile la punctele de colectare și să le depună în containere. Depozitarea acestora pe spațiile publice pentrua fi colectate nu va mai fi permisă”, se arată în comunicatul Retim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.