Scandalul alegerilor din PMP Timiș, o nouă rundă. Motivul pentru care președintele...

Scandalul alegerilor din PMP Timiș, o nouă rundă. Motivul pentru care președintele filialei, Cornel Sămărtinean, cere demisia prefectului UPDATE Reacția Roxanei Iliescu

0
DISTRIBUIȚI

Cornel Sămărtinean, președintele PMP Timiș, i-a solicitat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, demisia prefectului de Timiș, Eva Andreas, pe motiv că nu dorește să emită ordinul de încetare a mandatului de consilier județean a Roxanei Iliescu. Aceasta și-a dat demisia din partid, la începutul lunii aprilie, după alegerile interne cu scandal din formațiunea politică.

“Cerem demisia prefectului de Timiș, fiindcă clar a transformat instituția în organ politic al PSD-ului, o instituție care a ajuns în momentul de față să ia decizii la sediul PSD, în loc să le ia la Prefectură. PMP a depus la Prefectură, în 11 aprilie, o cerere prin care am solicitat și informat Prefectura de demisia Roxanei Iliescu și am solicitat, în calitate de partid politic, să constate în urma sesizării PMP de această demisie și să emită un ordin prin care să constate încetarea înainte de termen a mandatului de consilier județean a lui Roxana Iliescu, prin prisma faptului că ea nu mai este membru de partid. Legea prevede ferm că în cazul pierderii calității de membru de partid a unei persoane, automat prefectul trebuie să emită un ordin prin care să constate, la sesizarea partidului politic, încetarea înainte de termen a mandatului de consilier județean a respectivei persoane”, a explicat Cornel Sămărtinean, care a ținut în mâini o coală albă pe care a scris “Demisia”.

Președintele PMP Timiș susține că prefectul a avut obligația ca în termen de 30 de zile să emită acel ordin, lucru care nu s-a întâmplat.

De asemenea, Cornel Sămărtinean a mai precizat că, în data de 27 aprilie, Eva Andreas a înaintat o adresă PMP Timiș, prin care a solicitat suplimentar să trimită o copie cu demisia Roxanei Iliescu din partid, gest pe care liderul filialei județene nu vrea să-l facă.


Sămărtinean susține că există o cerere de demisie a Roxanei Iliescu la “nivel de București”, dar nu vrea să o pună la dispoziția prefectului, pentru că nu “este normal” să o facă.

“Doamna prefect nu avea nicio autoritate să solicite copia după demisia Roxanei Iliescu, nicio lege nu-i permite prefectului să facă anchete în interiorul unui partid politic. Am revenit în data de 3 mai cu o adresă și i-am solicitat doamnei prefect să nu facă anchete în interiorul partidelor politice, să respecte legea. Dânsa în niciun caz nu are dreptul să ceară informații suplimentare sau să facă anchete la partidele politice. Prin această adresă i-am cerut imperativ să respecte legea, să nu interpreteze, să nu-și depășească prerogativele acordate de lege și să emită, conform legii, ordinul de încetare a mandatului în termen de 30 de zile, termen care astăzi a încetat”, a detaliat Cornel Sămărtinean.

Președintele filialei județene a PMP a mai precizat că, ieri, la sediul partidului, a primit o adresă emisă de Prefectura Timiș, prin care Eva Andreas invoca “principiul securității juridice”, atunci când a solicitat copia după demisia Roxanei Iliescu.

“În adresa pe care ne-a dat-o îmi pune articol din statutul PMP ca răspuns și motivație pentru că dânsa nu emite un ordin. Să înțeleg că prefectul citește statutul partidelor politice? E inadmisibil ca un prefect, în loc să respecte legea, protejează interesele altor partide politice la nivelul CJ Timiș și se transformă din funcționar public în agent clar al PSD-ului. Până acum PSD a fost un partener serios al PMP, acum îl văd ca un partid care dorește să acapareze toată puterea în România. Rolul unei prefecturi nu e să facă justiție, dreptate. Nu e judecător, nu face anchete, nu solicită documente care să îi garanteze că solicitarea unui partid politic e sau nu reală sau legală. Noi ne asumăm acel document. Vă garantez că nu este în dezacord cu conducerea centrală de la București. Ne gândim și la posibilitatea unor acțiuni în justiție”, a conchis Cornel Sămărtinean.

UPDATE În urmă cu puțin timp, Roxana Iliescu a postat o delcarație pe pagina sa de Facebook legat de decizia sa de a demisiona din cadrul PMP Timiș, infirmând astfel cele spuse de Cornel Sămărtinean despre faptul că acțiunile sale sunt în acord cu conducerea centrală a partidului. ”În urma discuției purtate cu Președintele partidului, domnul Traian Basescu, am hotărât împreună să amân orice decizie privind eventuala mea demisie din partid. Este foarte probabil ca întreaga situație să fie clarificată după Congresul PMP din 16 iunie”, a scris Iliescu pe rețeaua de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.