Spectacolele lunii mai pe scenele timișorene. Premiere, festivaluri și trupe invitate din...

Spectacolele lunii mai pe scenele timișorene. Premiere, festivaluri și trupe invitate din străinătate

0
DISTRIBUIȚI

Începând cu prima zi a lunii mai, în sala 2 a teatrului naţional vor putea fi vizionate spectacolele „Rambuku”, „Cele trei graţii”, „Fraţi”, „Viaţa e vis”, „Push up” şi „Boala familiei M”. Sala studio „Uţu Strugari” va găzdui două reprezentaţii cu spectacolul „Pe mâine” de Mihaela Iancu, un one woman show a cărui premieră va avea loc în data de 4 mai. Spectacolul este o incursiune în complicata poveste de viaţă a unei femei, o poveste despre părinţi şi copii, despre greşeli şi iertare, supusă unei analize lucide uneori, alteori revanşarde, dar şi duioase, alcătuind un amalgam de emoţii care sunt decriptate şi oferite publicului de actriţa Iuliana Crăescu. Scenografia aparţine Getei Medinski, iar video şi sound-design-ul sunt semnate de Sebastiabn Hamburger. În aceeaşi sală vor avea loc câte două reprezentaţii ale spectacolelor „Mata Hari” şi „M-am hotărât să devin prost” şi o reprezentaţie a spectacolului „Canicula”. În sala mare sunt programate spectacolele „Disney: Beauty and the Beast” şi „De ce iubim femeile”.

Foaierul operei va găzdui în data de 2 mai, ora 17.00, lansarea cărţii „Ludwig van Beethoven – Geniul nemuritor al muzicii universale” de Aurel Muntean iar în aceeaşi seară, de la ora 19.00, va avea loc o reprezentaţie cu spectacolul de operă „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán. Următorul spectacol este opereta „Liliacul” de Johann Strauss, urmat de musicalul „The Beauty and the Beast” de Alan Menken, realizat în colaborare cu teatrul naţional. În luna mai, iubitorii de operă vor putea vedea, de asemenea, baletul-rock „Dancing Queen”, pe muzica formaţiei Queen, opera „Bal mascat” de Giuseppe Verdi, cântată în limba italiană şi titrată în limba română, opereta „Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss, operele „Traviata” şi „Nabucco” de Giuseppe Verdi, ambele cântate în limba italiană şi titrate în limba română, iar în 25 mai, de la ora 19.00, va avea loc spectacolul de diplomă susţinut de elevii colegiului naţional de artă „Ion Vidu” din Timişoara.

Teatrul german deschide luna în 2 mai, cu spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet” de Gabriel García Márquez iar în 11 mai aduce în faţa publicului premiera „În umbra uitării”, scrisă şi regizată de Simona Vintilă, care va avea următoarele reprezentaţii în 12 şi 29 mai. Subiectul piesei este viaţa cotidiană a unei familii din zilele noastre. Fiica, plecată la studii în străinătate, revine acasă în vacanţă şi petrece mai mult timp cu mama, căci tatăl e plecat în interes de serviciu. Curând, zilele frumoase se transformă într-un coşmar, când familia descoperă că mama suferă de boala Alzheimer. Simona Vintilă mărturiseşte că piesa este, în mare parte, autobiografică, deoarece trăieşte această nefericită experienţă cu mama ei, şi doreşte să împărtăşească tuturor ravagiile pe care boala le provoacă atât celor suferinzi de această afecţiune cât şi celorlalţi membri ai familiei. Autoarea piesei interpretează şi unul din personaje, alături de Franz Kattesch, Isa Berger, Rareş Hontzu, Radu Brănici, Dana Borteanu şi pianistul invitat Aurel Dragalina, scenografia şi costumele sunt realizate de Ioana Popescu, muzica este semnată de Ilie Stepan, iar design-ul video, de Cristian Ienciu. Simona Vintilă, angajată a teatrului german, a debutat pe scena teatrului în 1999, ca actriţă, în 2010 a absolvit studiile de master în regie la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş şi a semnat regia mai multor spectacole atât la teatrul la care lucrează cât şi la teatrul clasic din Arad.

Luna se va încheia cu două reprezentaţii ale spectacolului „Hänsel şi Gretel” după Fraţii Grimm.


Toate spectacolele sunt supratitrate în limba română.

Spectacolul invitat al trupei „KV” din Budapesta, „O viaţă de trei ori”, va fi jucat în sala Studio a teatrului maghiar în 2 mai, iar în 6 mai, în sala mare, va putea fi vizionat spectacolul invitat al atelierului de dans „Duna” din Budapesta, „Acasă”. Pe scena timişoreană vor mai putea fi văzute spectacolele „Wiener Walzer” de Görgey Gábor, „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, o comedie amară despre laşitate şi ezitare, funcţionând ca o metaforă pentru societatea contemporană, care a avut premiera în 29 aprilie, „Rabenthal” de Jörg Graser şi „Dansând în noapte” de Patrick Ellsworth. În cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a Zilelor Maghiare Bănăţene, spectacolul „Guppi” de Vasili Sigarev va fi jucat la Otelec, Lugoj şi Cherestur iar între 20 şi 27 mai se va desfăşura cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT.

În luna mai, actorii teatrului pentru copii şi tineret „Merlin” vor fi prezenţi la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Animaţie „Euromarionete”, cel mai mare festival de teatru de animaţie din vestul ţării, care se va desfăşura la Arad între 3 şi 8 mai, evenimentul fiind organizat de trupa de marionete a teatrului clasic „Ioan Slavici” Arad. La festival va participa şi teatrul maghiar din Timişoara, cu spectacolul „Scufiţa Roşie”, care va avea două reprezentaţii în data de 3 mai iar actorii teatrului „Merlin” se vor prezenta în data de 7 mai cu spectacolul „Inimă de piatră”, după Wilhelm Hauff.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.