Timișorenii fug de ”gaura neagră” Colterm. Câte persoane s-au debranșat anul trecut...

Timișorenii fug de ”gaura neagră” Colterm. Câte persoane s-au debranșat anul trecut de la societatea cu datorii uriașe

0
DISTRIBUIȚI

Serviciul public de alimentare cu energie termică al Timişoarei este în continuare tot mai puţin popular printre utilizatori. Alte mii de timişoreni au decis în 2017 să renunţe la acest serviciu în favoarea centralelor individuale de încălzire. Un studiu realizat de cei de la Ariston arată că în primul semestru al anului trecut un număr de 431 de apartamente au decis să renunţe la conducta Colterm. Cifrele dezamăgitoare pentru furnizorul local devin vizibile mai ales în cel de-al doilea semestru, datele Autoritatăţii Naţionale de Reglementare în Energie confirmă tendinţa din ultimii ani, de renunţare la încălzirea centrală, alte 1325 de apartamente fiind debranşate de la Colterm în a doua jumătate a anului trecut. Conform aceleiaşi surse, în acest moment în Timişoara mai sunt 58.550 de apartamente care mai primesc încălzire de la societatea deţinută de Primăria Timișoara.

Societatea de termoficare Colterm lucrează, de mai mulți ani deja, în pierdere. La ora actuală, are datorii istorice de peste 120.000.000 de lei și este obligată de furnizori să achite facturile în avans.


În urmă cu o săptămână, reprezentanții primăriei anunțau o dezbatere publică pe tema proiectului de hotărâre privind “Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Timişoara”, în cadrul căruia se specifica, printre altele, ca proprietarii de apartamente noi să fie obligați să se racordeze la Colterm. Dezbaterea a fost însă anulată, iar proiectul, retras, așa cum anunța primarul Nicolae Rpbu pe contul său de Facebook.

Ce caută clienții sistemelor private de încălzire

Conform aceluiaşi studiu, în prezent 13 judeţe din România (Alba, Mureş, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Caraş Severin, Neamţ, Dâmboviţa, Olt, Sălaj) nu mai au niciun abonat la sistemul centralizat de termoficare, folosind un echipament independent de încălzire. Bucureştiul este lider naţional la alimentarea cu căldură în sistem centralizat, aici procentul de acoperire este de 60%, adică în jur de 560.000 de locuinţe branşate.

Atunci când trec pe centrale individuale de apartament, românii se uită tot mai mult la calitatea centralelor şi nu doar la preţ, aşa cum se întâmpla până nu demult. Clienţii caută eficienţa şi randamentul aparaturii, dar şi perioada de recuperare a investiţiei, ca urmare a unui consum mai scăzut. Studiul realizat mai precizează că cea mai confortabilă încăpere în viziunea românilor este sufrageria, iar temperatura ideală din locuinţă se situează între 20-22 de grade, faţă de 16-18 grade (în sondajele similare din Occident). La sondaj au participat 400 de persoane din întreaga ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.