Traseul dezafectat al unei mocănițe din vestul țării, aventură pentru turiști FOTO

Traseul dezafectat al unei mocănițe din vestul țării, aventură pentru turiști FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Traseul dezafectat al Mocăniței din Ghelari ar putea deveni în curând un circuit al aventurii pentru turiști, pe jos sau cu bicicleta.

Un ONG din vestul țării vrea să pună în practică un proiect inedit, astfel încât să atragă cât mai mulți turiști spre o zonă pitorească deosebită. Astfel, Asociația „Alternative Rurale” și-a propus să inițieze proiectul „De la Mocăniță la Bicicletă pe traseul Castelului Corvinilor – Furnalul de la Găvojdia”. Totul cu scopul de a pune în valoare traseul dezafectat al Mocăniței din Ghelari, odinioară centrul vital al Ținutului Pădurenilor, cunoscut și sub numele de Țara Fierului.

Traversând o zonă deosebit de pitorească, traseul este totodată și calea cea mai scurtă dintre Castelul Corvinilor din Hunedoara și Furnalul de la Govăjdia, obiectiv istoric industrial, unde s-a produs fontă chiar și pentru construcția Turnului Eiffel. Amenajarea acestui traseu ca pistă de biciclete și traseu pietonal ar putea oferi turiștilor condițiile optime pentru o incursiune cu bicicleta sau pe jos în spectaculosul Ținut al Pădurenilor.

„Atragerea vizitatorilor în zonă, îmbunătățirea infrastructurii de turism și creșterea calității serviciilor turistice sunt esențiale pentru dezvoltarea acestei zone, odinioară prosperă datorită unei industrii dinamice de extracție și prelucrare a fierului, renumită în Europa secolului IX – XX. Odată cu închiderea minelor și a furnalelor, zona a devenit una preponderent turistică, fără a reuși până în prezent să își valorifice la maxim acest potențial extraordinar, dat de peisajele uimitoare, de satele care păstrează case de lemn și piatră din secolele trecute, de monumentele istorice și păstrarea vie a tradițiilor și a portului popular recunoscut pentru unicitate și spectaculozitate”, transmite Asociația „Alternative Rurale”.

Traseul mocăniței, degradat

Reprezentanții ONG-ului amintesc faptul că prima cale ferată minieră de pe teritoriul Transilvaniei a fost Calea Ferată Minieră Ardeleană, care era de interes local, cu ecartament îngust. A fost construită între 1888 – 1900 în special pentru uşurarea transportului minereului de fier exploatat de la minele din Ghelari spre Furnalul de la Govăjdia, respectiv la Uzinele de Fier din Hunedoara.

Linia avea zece kilometri de la Hunedoara la Govăjdia şi încă șase kilometri de la Govăjdia la staţia finală din Retişoara. Această linie era o linie cu regim mixt de transport, adică se transportau atât călători spre şi dinspre Hunedoara spre Govăjdia şi Ghelari, cât şi minereuri de la Ghelari spre furnalul de la Govăjdia şi uzinele de fier de la Hunedoara.

În prezent, șinele de pe traseul Mocăniței din Ghelari au fost scoase de pe terasamentul de șină ferată, a crescut vegetație și au căzut pietre de pe versanți. Cu toate acestea, terasamentul fostei căi ferate înguste oferă călătorilor posibilitatea de a vedea o mulţime de peisaje spectaculoase şi monumente unice, cum sunt cele două tuneluri vechi de peste un secol, unul dintre ele având o lungime de 800 de metri.

„Porțiunea din terasament pe care o propunem pentru început, pentru amenajare traseu pietonal și pistă de biciclete este de aproximativ cinci kilometri și începe din strada Zlasti (Castelul Huniazilor se află la doi kilometri) din municipiul Hunedoara care continuă pe un drum neclasificat până la terasamentul căii ferate în zona Cantonului nr. 1, după care este o porțiune de doi kilometri, până la intrarea în Tunelul Mare de 745 de metri, după care terasamentul continuă 2,5 kilometri pe teritoriul comunei Ghelari și se intersectează cu Drumul Județean DJ 687 F, prima localitate este Govăjdia unde se află Furnalul de la Govăjdia, obiectiv de istorie tehnică. Scopul acestui proiect este de a pune în valoare o lucrare de infrastructură veche, prin utilizarea ca pistă de biciclete și traseu pietonal pentru turiștii care vizitează Castelul Corvinilor și pentru cei care doresc o incursiune cu bicicleta sau pe jos în Ținutul Pădurenilor”, explică Asociația „Alternative Rurale”.

Donații pentru proiect

Reprezentanții ONG-ului și-au propus să amenajeze traseul de cinci kilometri în perioada iulie – septembrie 2018. Pentru ca ideea să poată fi pusă în practică, proiectul „De la Mocăniță la Bicicletă pe traseul Castelul Corvinilor – Furnalul de la Găvojdia” a fost înscris la Timotion, cea mai mare alergare în scop caritabil din vestul țării, care a avut loc în data de 22 aprilie, la Timișoara. Asociația „Alternative Rurale” a strâns suma de 5.800 de lei din taxa de înscriere donată, în total având nevoie de 12.000 de lei.


Donații pentru proiectele înscrise la Timotion se mai pot face până în data de 10 mai.

„Proiectul va aduce un suflu nou de încredere în inițiativele localnicilor, va arăta că se poate începe și cu pași mici dezvoltarea zonei, va stimula voluntariatul, cooperarea și parteneriatul. De asemenea, va contribui la atragerea turiștilor în zonă și implicit la creșterea nivelului de trai al comunităților din areal”, transmite ONG-ul.

Sursa foto: Facebook / Mocănița Hunedoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.