Ultimele spectacole ale FEST – FDR 2018, momente de reflecție asupra lumii...

Ultimele spectacole ale FEST – FDR 2018, momente de reflecție asupra lumii de azi

0
DISTRIBUIȚI

Ultimele două zile ale celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti aduc în sălile teatrului timişorean spectacole care se înscriu în tema acestei ediţii a festivalului, redând-o din cele mai interesante perspective.

În această seară, de la ora 19,00, Sala 2 a teatrului a oferit publicului un spectacol cu puternice accente autobiografice, „Poveste din Transilvania” de George Ştefan, realizat de Centrul Multimedia Studio Act din Oradea. Piesa este povestea unei familii mixte transilvănene de-a lungul mai multor generaţii, cu iubirile, bucuriile şi problemele ei, care îi marchează destinul, o istorie care, la scară mai mică, poartă pecetea unei istorii mai complexe, din care nu lipsesc tensiunile interetnice. O piesă despre care Oana Borş, selecţionerul FDR, spune că „vorbeşte despre acceptare şi despre cutumele ei, despre prejudecată şi despre barierele pe care aceasta le aduce cu sine, despre identitate, despre convieţuire. Dar mai mult se vorbeşte despre iubire. Ea este cea care uneşte, cea care aşează viaţa în tiparele unui normal pe care ni l-am dori a fi mereu prezentîn viaţa noastră”. Spectacolul este bilingv, supratitrat în română şi în maghiară.

Tot astăzi, de la ora 19,00, publicul a avut ocazia de a vedea o piesă pusă în scenă de teatrul timişorean, „De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu, o serie de poveşti despre femei în care autorul descoperă acel „ceva” ascuns şi fascinant, care captivează mereu şi mereu bărbaţii.

În ultima zi a festivalului, adică mâine, 13 mai, la librăria „”La două bufniţe”, de la ora 17.00, va fi lansat volumul „Concursul Naţional de Dramaturgie – ediţia 2017”, care reuneşte piesele care au ajuns în finala competiţiei şi care va fi prezentat de prof.


univ. dr. Nicolae Mandea, rectorul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, care a fost şi preşedintele juriului.

La ora 19.00, în Sala 2, va începe spectacolul „Un”, al marelui coregraf european Pál Frenák, cu două solo-uri, în centrul coregrafiei aflându-se ipostaze schimbătoare ale unuia şi acelaşi personaj, care reuşesc să înfăptuiască o contopire atemporală.

De la ora 20.00, în sala  mare a teatrului, teatrul Thalia din Hamburg şi NT Gent din Belgia prezintă spectacolul „Fructele mâniei”, pus în scenă de un reputat regizor al teatrului european, Luk Perceval. Spectacolul este o epopee a migraţiei în perioada marii crize economice din 1929-1933, care obligă la o serie de reflecţii, atât la nivel politic, cât şi uman, întrebarea cea mai importantă care se desprinde şi care aşteaptă un răspuns fiind ce anume ne dorim să culegem, ţinând cont de ceea ce am semănat.

Festivalul a fost organizat de Teatrul Naţional Timişoara, susţinut de municipalitate şi de UNITER.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.