Umorul este zâmbetul filozofiei

Umorul este zâmbetul filozofiei

0
DISTRIBUIȚI

La destul de multă vreme după Revoluția din 1989, a fost o perioadă în care cluburile din țărișoara noastră au prins gustul spectacolelor de comedie. Și fiindcă noțiunea de „spectacol de umor“ avea trimiteri spre perioada de tirstă amintire numită comunism, evenimentele cu pricina s-au metamorfozat în trendy-ul „stand up comedy“. Desigur, în țărișoara în care micii și berea sunt simbolurile distracției, serile cu pricina n-au mers către comedia practicată de Ricky Gervais, George Carlin sau Jerry Seinfeld.  Într-un fel e și normal să fie așa, căci subiectele abordate de cei amintiți anterior au „priză“ doar la oamenii care sunt axați geografic în zona lor de acoperire.


E puțin probabil ca într-un spectacol pregătit de vreun comediant de pe la noi să găsești „linii“ abordate de Eddie Izzard, de exemplu. Pe la noi temele abordate sunt cele care se lăfăie cât e ziulica de lungă pe burtierele televiziunilor autohtone. Carevasăzică elicoptere în fața cluburilor, șampanie cu roaba, misoginism, intoleranță ș.a.m.d. Și e musai ca la fiecare 45 de secunde să se strecoare un cuvânt obscen. Altfel, lumea nu râde…

Unii ar putea spune că diferența majoră între stand up comedy-ul de dincolo și cel de la noi este aceea că poantele lor sunt mai subtile. Alții s-ar aventura să declare că ei au un umor mai inteligent. Sau că o bună parte din români preferă lucrurile facile. Bancurile și glumițele care nu-ți pun mintea la contribuție, care te fac să râzi instantaneu fără a-ți stresa prea mult creierul. Drept urmare, vedetele de stand up comedy din România au „prins“ filmul și pedalează cât se poate de abitir pe acest drum al umorului „direct în față“.  Între timp, au apărut și comedianți care se adresează unor oameni care nu gustă acest entertainment pentru mase. Care se adresează unui public mai altfel, care nu gustă glumițele inodore și inspide cu soacre, moldoveni și neveste nesatisfăcute. Exact ca și-n muzică, par example, majoritatea dictează, dar există alternative viabile. Umorul este o parte importantă a vieții, dar și aici poți alege. Fiindcă, la urma urmei, umorul este, după cum spunea și Okakura Kakuzo, zâmbetul filozofiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.