Un deputat cere anchetarea scandalului Retim de la Arad de către DNA....

Un deputat cere anchetarea scandalului Retim de la Arad de către DNA. Ce încălcări ale legii au fost reclamate

0
DISTRIBUIȚI

Scandalul gunoiului de la Arad, în care este implicată compania de salubritate Retim SA, în care Consiliul Local Timișoara deține 50% dintre acțiuni, ia amploare, fiind făcute publice modul în care s-au desfășurat procedurile de achiziție, existând elemente comune în modul în care societatea a acționat în orașul de pe malurile Begăi. Deputatul PSD de Arad, Adrian Todor, a susținut într-o declarație politică faptul că ” firma RETIM, cea care a câștigat licitația, este tratată cu o îngăduință cel puțin suspectă de către autoritățile Aradului, de conducerea ADI Deșeuri, de șefii liberali ai Consiliului Județean Arad, de conducerea liberală a Primăriei Arad, în timp ce o parte din județul nostru se află în pragul izbucnirii unei epidemii, fiind constituit, prin ordin de prefect, Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii”.

Deputatul a susținut că ”firma de salubritate RETIM, apropiată PNL, după cum bine se știe, a contestat nivelul tarifelor propuse prin planul tarifar din proiectul european, dar a pierdut la Curtea de Apel Timișoara.


Deși știa că nu se poate încadra în costuri, RETIM a participat la procedura de achiziție, fiind singura firmă care a depus o ofertă. Ulterior, în contract au fost modificate tarifele, aceste modificări fiind votate inclusiv de Consiliul Local Municipal Arad, primarul Gheorghe Falcă forțând trecerea proiectului cu majoritate simplă, după ce nu a reușit, în două rânduri, să obțină cele două treimi prevăzute de lege. Un gest care arată disperarea cu care cei de la PNL încearcă să ducă la îndeplinire solicitările RETIM. De la semnarea contractului și până în prezent, firma RETIM nu a respectat oferta tehnică, referitoare la dotarea cu utilaje și resursa umană aferentă (un motiv suficient pentru rezilierea contractului), drept urmare, neavând mașinile și nici angajații de care ar fi fost nevoie pentru a gestiona situația deșeurilor în cele 25 de unități administrativ-teritoriale, cetățenii au rămas cu gunoiul în fața caselor, iar orașele și comunele au devenit adevărate focare de infecție”.

Todor a solicitat Agenției Naționale pentru Aciziții Publice ”să ne precizeze dacă într-un caiet de sarcini încărcat în SEAP și asumat de ofertanți, se mai pot efectua modificări după semnarea contractului: în acesta s-au modificat mai multe paragrafe din contract, inclusiv cele care se referă la majorarea tarifului, care nu putea fi făcută pe o perioadă de 36 luni. Solicit președintelui ANRSC un punct de vedere oficial, cu privire la licența emisă de ANRS fără ca operatorul de salubrizare RETIM să dețină autorizație de mediu, un document fără de care nu se poate obține licența”. De asemenea, deputatul a cerut ca DNA să investigheze acest scandal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.