Vom avea Muzeu al Revoluției la Timișoara până în anul 2021. Ce...

Vom avea Muzeu al Revoluției la Timișoara până în anul 2021. Ce pas important se va realiza în perioada imediat următoare

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara va avea un Muzeu al Revoluției pe care turiștii să-l poată vizita în anul 2021, când vom fi Capitală Culturală Europeană. Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, a anunțat, astăzi, la Timișoara, că în perioada imediat următoare, clădirea garnizoanei ar urma să fie transferată Consiliului Județean Timiș.

“Am avut o întâlnire aplicată referitoare la Muzeul Revoluției. Întâlnirea de astăzi a dus la următoarea concluzie: Ministerul Apărării Naționale este pregătit să transfere către CJ Timiș clădirea necesară pentru organizarea Muzeului Revoluției. Sunt discuții de ordin tehnic în momentul de față, pentru că ne dorim ca în parteneriat cu CJ Timiș să găsim soluțiile necesare pentru amenajarea spațiului astfel încât Centrul Militar să poată să-și desfășoare activitatea în condiții optime. Credem că am identificat o astfel de soluție, așa cum credem că împreună am identificat și soluțiile necesare ca acest muzeu să devină funcțional în termeni suficient de scurți ca să poată să fie deschis cu ocazia anului în care Timișoara devine Capitală Culturală Europeană”, a afirmat Mihai Fifor.

Potrivit ministrului Apărării Naționale, Consiliului Județean Timiș ar urma să-și asume în totalitate investiția pentru restaurarea, consolidarea clădirii, dar și pentru realizarea Muzeului Revoluției.

“Clădirea despre care discutăm în momentul de față este goală, este dezafectată din punctul de vedere al Ministerului Apărării Naționale.


Ar urma să facem acest transfer către CJ Timiș, iar CJ Timiș să-și asume investiția în totalitate pentru restaurarea și consolidarea acestei clădiri și pentru organizarea, desigur, și înființarea Muzeului Revoluției, așa cum este el dorit de toți timișorenii, dar și de întreaga țară. Noi suntem pregătiți să transferăm această clădire către CJ Timiș care, repet, își asumă această investiție”, a declarat Mihai Fifor.

Întrebat când ar putea fi transferată garnizoana, ministrul Apărării Naționale a afirmat “cât de repede se poate face o Hotărâre de Guvern, adică este o chestiune care durează până la două săptămâni în cel mai rău caz”.

Pe de altă parte, Călin Dobra, președintele CJ Timiș, a afirmat că vor fi demarate în regim de urgență toate procedurile pentru restaurarea clădirii, după ce va fi transferată. De asemenea, Ministerul Culturii ar urma să contribuie cu o sumă de bani la realizarea Muzeului Revoluției.

“În momentul în care vom avea proprietatea, vom demara în regim de urgență toate procedurile pentru reabilitare, consolidare și punerea în valoare a acestei clădiri. În această dimineață, alături de noi a participat și domnul ministru secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii Ion Ardeal Ieremia. Există în cadrul Ministerului Culturii o filă de buget pentru Muzeul Revoluției, dar nu există pentru consolidarea întregii clădiri. Am stabilit anumiți pași, și anume: Ministerul Apărării va ceda proprietatea spre CJ Timiș, iar noi vom găsi împreună cu Ministerul Culturii un model de parteneriat astfel încât să beneficiem și de acea finanțare pentru realizarea Muzeului Revoluției. Dar până să realizăm muzeul, va trebui să consolidăm și să reabilităm clădirea garnizoanei”, a explicat Călin Dobra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.