Zeci de fermieri interesați de finanțările europene în agricultură au participat, ieri, la un seminar gratuit cu privire la noutățile din acest an aduse de Programul Național de Dezvoltare Rurală. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltarea Investițiilor Rurale, iar participanții au primit răspunsuri la tot ce îi interesa cu privire la PNDR 2014 – 2020.
“Așa cum v-am obișnuit, CCIA Timiș organizează în sprijinul mediului de afaceri simpozioane și dezbateri cu privire la tot felul de teme care suscită interesul momentului. Am avut, împreună cu conducerea AFIR-ului și cu specialiștii de acolo, o dezbatere pe tema finanțărilor în agricultură. Adică ne-am concentrăm pe Programul Național de Dezvoltare Rurală 2018 și am aflat noutățile și posibilitățile pe care firmele le au pentru dezvoltare. Așa cum știți, finanțarea este al doilea cel mai important lucru într-o afacere, primul fiind desfacerea, dar și pe desfacere există anumite fonduri și măsuri care pot fi accesate prin AFIR pentru marketing și pentru dezvoltarea și căutarea piețelor”, a explicat Darius Nicolae Georgiu, președintele Secțiunii Agralim din cadrul CCIA Timiș.
Potrivit reprezentanților Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) 5 Vest, în perioada 2015 – 2017, au fost depuse proiecte în valoare de aproape 350 de milioane de euro în Regiunea Vest pe PNDR și s-au făcut plăți de aproximativ 150 de milioane de euro.
“Noutatea PNDR-ului este că trebuie să fie finalizate proiectele pentru care deja s-au semnat contracte, dar totuși, ținând cont de ultimele resurse din PNDR care se vor pune la bătaie, vorbim evident de bani, de alocarea financiară care se pune la bătaie în 2018, am socotit oportun să continuăm colaborarea cu CCIA Timiș și să aducem în atenția celor care sunt interesați pentru a obține fonduri europene pe zona de agricultură elementele de noutate.
Acestea sunt cantonate în zona lansării secțiunii de depuneri de proiecte pe submăsura 4.1 – investiții în exploatații agricole și pomicole. De asemenea, cu un impact deja diminuat datorită consumării alocării până la acest moment, sunt măsurile care vizează tinerii fermieri și fermele mici, submăsura 6.1 și submăsura 6.3. Alocările sunt încă consistente, cel puțin în zona submăsurii 4.1, alocarea e una națională, estimăm lansarea depunerii de proiecte undeva în luna iunie. Alocarea va fi relativ rezonabilă, undeva la 200 de milioane de euro. Este o sumă bunicică, având în vedere că suntem în al cincilea an de implementare a programului”, a afirmat Iulian Bucătaru, directorul general adjunct al CRFIR 5 Vest.