„3 milioane”, un spectacol-dezbatere pe un subiect sensibil: referendumul pe tema familie...

„3 milioane”, un spectacol-dezbatere pe un subiect sensibil: referendumul pe tema familie tradiționale

0
DISTRIBUIȚI

Misc. Arts Center va găzdui în data de 4 iunie, de la ora 19.00, în spaţiul din fosta fabrică de ţigarete, spectacolul de teatru „3 milioane”, o provocare la o discuţie despre despre referendumul pe tema familiei, în stil Create. Act. Enjoy, compania clujeană care a pus în scenă textul dramaturgic semnat de Alexandra Felseghi şi documentat cu ajutorul jurnalistei Diana Meseşan, în viziunea regizorală a Adinei Lazăr.

Spectacolul încearcă să definească familia, care poate însemna iubire, încurajare, căldură, sprijin, siguranţă sau acceptare, dar în opinia autorilor textului, în ultimii ani s-a vorbit despre familie fie în termenii unui referendum menit să dea acesteia o definiţie precisă din punctul unora de vedere, fie una exclusivistă, potrivit altora.

În urmă cu doi ani, pe treptele Casei poporului au ajuns cutii de carton în care se aflau trei milioane de semnături strânse pentru susţinerea unui referendum care să valideze înlocuirea, în definiţia familiei din constituţie, a cuvântului „soţi” cu sintagma „bărbat şi femeie”.


Pornind de la acest demers, spectacolul companiei clujene erste o invitaţie la meditaţie asupra a ceea ce reprezintă familia, adus în faţa publicului în luna în care se anunţase organizarea referendumului.

Potrivit realizatorilor spectacolului, dincolo de dorinţa de a opri cuplurile homosexuale să îşi legalizeze relaţia prin formarea unei familii, realitatea cotidiană din România şi nu numai îndeamnă la o redefinire a familiei şi dintr-o altă perspectivă. În anii postdecembrişti, milioane de români au emigrat, lăsând în urmă bunici, mătuşi, unchi sau nepoţi iar întrebarea pe care şi-o pun cei care au analizat acest fenomen este dacă cei rămaşi acasă mai pot considera că formează o familie sau nu.

Spectacolul „3 milioane”, care a avut premiera în 13 aprilie, la Cluj, analizează o parte din discursurile celor care susţin referendumul şi modul în care s-au strâns semnăturile, iar echipa artistică efectuează un turneu prin cele mai importante oraşe ale ţării, pentru a iniţia dezbateri publice pe această temă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.