Afacerea turismului: peste 30.000 de vizitatori ajung lunar în Timiș. Ce caută...

Afacerea turismului: peste 30.000 de vizitatori ajung lunar în Timiș. Ce caută cei mai mulți în județul nostru

0
DISTRIBUIȚI

Deşi nu se poate mândri cu atracţii turistice deosebite, Timişul atrage lunar zeci de mii de turişti. Marea majoritate a acestora folosesc hotelurile, dar numărul mare de unităţi de cazare face ca gradul de utilizare a acestora să fie destul de scăzut. Datele oficiale ale Direcţiei de Statistcă arată chiar o scădere mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o creştere a numărului de vizitatori fiind aşteptată pentru lunile viitoare. Profilul turistului sosit în Timiş arată că acesta stă în medie doar două nopţi, deci se poate concluziona că vorbim de city-break, dar mai ales de turism de afaceri. Puterea economică şi atracţia investiţională a regiunii aduce în continuare vizitatori profesionali în unităţile de cazare existente.

Luna martie a adus pentru turismul local un număr de 29.016 vizitatori. Cea mai mare parte a acestora, 20.832, au folosit hotelurile pentru a putea să doarmă la Timişoara sau în judeţ.


În topul preferinţelor urmează pensiunile turistice, cu 4.687 de vizitatori, respectiv pensiunile agroturistice, cu 1.006 persoane. Motelurile au fost preferate de 219 persoane.

Cine sunt vizitatorii

În general, un turist stă în medie cam două nopţi în unităţile de cazare. În total au fost contractate 65.370 de înnoptări, adică o medie de 2,25 nopţi pe turist. Această medie se păstrază în mare şi în ceea ce priveşte hotelurile, cu 47.804 nopţi contractate, dar şi la pensiunile turistice, cu 8.615 înnoptări. Conform acestor date, gradul de ocupare al unităţilor de cazare a fost de 30,8%. Maximul anului trecut a fost atins în septembrie, cu 41,1%. Tot atunci au fost înregistraţi şi cei mai mulţi turişti „oficiali”. De la începutul anului, Timişul a fost vizitat de 77.930 de turişti.

O mare parte a celor care aleg județul vin, de fapt, la Timişoara, fiind străini. Cercetarea efectuată recent de Universitatea de Vest Timişoara arată că profilul turiștilor străini care vizitează Timișoara și județul Timiș arată că mai bine de 64% dintre aceștia au vârste de sub 35 de ani. În același timp, aproape 80% dintre vizitatori au absolvit studii universitare sau post-universitare. În ceea ce privește originea străinilor care vizitează Timișoara, 50% dintre aceștia provin din – în ordine descrescătoare – Germania, Serbia, Italia și Marea Britanie. Principalele surse de informare ale turiștilor care decid să aleagă Timișoara sunt alte persoane care au vizitat deja orașul sau blogurile de călătorie. Dacă recreerea este principalul scop al sosirii străinilor în Timișoara (56.5%), partea de business rămâne însemnată (26,7%). Un loc important îl ocupă și studiile (12.2%) sau vizitele la cunoștințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.